Κόσμος

Al Jazeera: Γιατί το Ισραήλ μισεί τόσο πολύ τους Παλαιστίνιους;

Ο φόβος είναι ένας σημαντικός παράγοντας – μπορεί να είναι παράλογος αλλά και καθοριστικός.

Το Ισραήλ τρέφει αισθήματα μίσους για τους Παλαιστινίους, όπως και η πρόσφατη όξυνση των σχέσεών τους ανέδειξε. Φαίνεται ότι οι τρεις πηγές, από τις οποίες εκπορεύεται το μίσος αυτό, είναι ο φόβος, ο φθόνος και το μίσος.

Ο φόβος είναι ένας σημαντικός παράγοντας – μπορεί να είναι παράλογος αλλά και καθοριστικός. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ισραήλ συνέχισε να φοβάται τους Παλαιστίνιους και αφού κατέλαβε όλα τα εδάφη τους και έγινε μια ισχυρή περιφερειακή και πυρηνική δύναμη. Γιατί ο φόβος του για τους Παλαιστίνιους δεν είναι απλώς φυσικός ή υλικός, είναι υπαρξιακός.

Το Ισραήλ φοβάται ό,τι είναι η παλαιστινιακή σταθερότητα, η παλαιστινιακή ενότητα, η παλαιστινιακή δημοκρατία, η παλαιστινιακή ποίηση και όλα τα παλαιστινιακά εθνικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, την οποία υποβάθμισε, και της σημαίας, την οποία προσπαθεί να απαγορεύσει. Το Ισραήλ φοβάται ιδιαίτερα τις παλαιστίνιες μητέρες που γεννούν νέα μωρά, τα οποία αποκαλεί «δημογραφική απειλή». Απηχώντας αυτήν την εθνική ισραηλινή εμμονή με την παλαιστινιακή τεκνοποίηση, ένας ιστορικός προειδοποίησε πριν από δώδεκα χρόνια ότι η δημογραφία αποτελεί απειλή για την επιβίωση του εβραϊκού κράτους, όπως ένα πυρηνικό Ιράν, για παράδειγμα, επειδή κατά την άποψή του, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να γίνουν πλειοψηφία έως το 2040-2050 .

Εν ολίγοις, ο φόβος γεννά μίσος επειδή ένα κράτος που πάντα φοβάται δεν μπορεί να είναι ελεύθερο. Ένα κράτος που διαμορφώνεται από τον μαχητικό μεσσιανισμό και τον άσχημο ρατσισμό, ενάντια στους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας, δεν μπορεί να είναι επίσης πραγματικά ανεξάρτητο.

Το Ισραήλ είναι επίσης θυμωμένο, πάντα θυμωμένο με τους Παλαιστίνιους, επειδή αρνήθηκαν να τα παρατήσουν ή να υποχωρήσουν, επειδή δεν έφευγαν μακριά. Το Ισραήλ, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, κέρδισε όλους τους πολέμους του από το 1948 και έγινε μια περιφερειακή υπερδύναμη, αναγκάζοντας τα αραβικά καθεστώτα να υποκύψουν με ταπείνωση. Και όμως οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να αρνούνται τη νίκη των Ισραηλινών, δεν θέλουν να υποταχθούν και να παραδοθούν, μάλλον θα συνεχίσουν να αντιστέκονται ό,τι κι αν συμβεί.

Το Ισραήλ ζηλεύει επίσης την παλαιστινιακή εσωτερική δύναμη και την εξωτερική υπερηφάνεια. Ζηλεύει τις ισχυρές πεποιθήσεις και την ετοιμότητά τους να θυσιαστούν, κάτι που προφανώς θυμίζει στους σημερινούς Ισραηλινούς πρώιμους Σιωνιστές. Οι σημερινοί Ισραηλινοί στρατεύσιμοι που έγιναν Robocops αντιμετωπίζουν την παλαιστινιακή γενναιότητα με γυμνό στήθος πίσω από τα τεθωρακισμένα τους οχήματα, πυροβολώντας δειλά με εκδίκηση.

Το Ισραήλ προσπάθησε να σβήσει ή να θάψει όλα τα ίχνη της παλαιστινιακής ύπαρξης, αλλάζοντας ακόμη και τα ονόματα των δρόμων, των γειτονιών και των πόλεων. Σύμφωνα με τα λόγια ενός Ισραηλινού ιστορικού, «για να βρει κανείς ακριβείς παραλληλισμούς για τον εκ νέου καθαγιασμό χώρων λατρείας από έναν κατακτητή, πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία ή τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στα μέσα του τέλους του 15ου αιώνα».

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να «δοξάζουμε» κάτι από αυτά. Η αγάπη είναι πάντα καλύτερη από το μίσος. Το μίσος είναι καταστροφικό και τροφοδοτεί περισσότερο μίσος. Το μίσος είναι καταστροφικό για τους μισητούς και τους μισητούς. Το Ισραήλ θα μπορούσε ακόμα να μετατρέψει όλο αυτό το μίσος σε ανοχή, το φθόνο σε εκτίμηση και το θυμό σε ενσυναίσθηση, μόνο αν έχει το θάρρος να εξιλεωθεί για το βίαιο παρελθόν του, να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά του, να αποζημιώσει τους Παλαιστίνιους για τον πόνο τους και να αρχίσει να τους φέρεται με σεβασμό. και τιμή που τους αξίζει ως ίσοι, ακόμη και προνομιούχοι ίσοι στην πατρίδα τους. Το μίσος του Ισραήλ δεν θα διώξει τους Παλαιστίνιους, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να διώξει τους Εβραίους πέρα και μακριά από την εύφλεκτη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο