Σχέδια SOS για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μελετά η ελληνική κυβέρνηση, στη «σκιά» του ρωσικού «ενεργειακού πολέμου» που σχετίζεται με την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Αυγουστο και θα ξεκινήσει από τους δημόσιους χώρους, όπου μεταξύ άλλων, θα σβήνει η μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού καθώς και τα φωτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 τα ξημερώματα.
Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας ενώ «παγώνει» για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Καθημερινής. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εφημερίδα, επισημαίνει ότι ο ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλας μας», τονίζει, εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στον εφοδιασμό και στις τιμές.
Τι είχε αποφασίσει η ειδική ομάδα κρίσεων
- Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
- Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
- Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα
- Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημέρων.
- Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
- Επίσης, σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.