Άποψη

Ο πειρασμός των δημοσκοπήσεων και η σταθερότητα στη χώρα

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι έρχεται να βάλει σε σοβαρό εκλογικό πειρασμό τον πρωθυπουργό

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι έρχεται να βάλει σε σοβαρό εκλογικό πειρασμό τον πρωθυπουργό ο οποίος όμως είναι πλέον δέσμιος της δημόσιας διαβεβαίωσής του ότι δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές. Την οποία μάλιστα επανέλαβε στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο με όλη τη σημειολογία που εμπεριέχει ο τόπος, ο χρόνος και το πλαίσιο, παρότι στην πολιτική δεν υπάρχουν απόλυτες καταστάσεις.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλο προβάδισμα της  ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 33,4% (επί των εγκύρων) και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 23,9%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,3%,  ΚΚΕ με 5,7%,  Ελληνική Λύση με 5%,  ΜέΡΑ25 οριακά εκτός Βουλής με  2,9%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,9%, Εθνική Δημιουργία 1%.

Με αυτούς τους εκλογικούς συσχετισμούς, αν αποτυπωθούν στην κάλπη, η ΝΔ διεκδικεί αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές αφού θα έχει «καεί» στις πρώτες η απλή αναλογική.

Πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτή η στιγμή πολιτικής κυριαρχίας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, συνιστά κορύφωση της δυναμικής της ΝΔ η οποία θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί εκλογικά άμεσα, διότι από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα αλλάξουν επί τα χείρω λόγω της ενεργειακής- οικονομικής κρίσης (ακρίβεια, πληθωρισμός, κόστος διαβίωσης) και η διαφορά θα αρχίσει να ροκανίζεται.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το εκλογικό σώμα θα αναγνωρίσει τη θεσμική στάση του και θα του το πιστώσει πολιτικά παρόλο το δυσχερές περιβάλλον που και ο ίδιος γνωρίζει ότι θα υπάρξει μπροστά. Προφανώς βασίζεται στο ότι μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει αξιολογήσει θετικά τους χειρισμούς του στις πολλαπλές κρίσεις και κατά τον ίδιο τρόπο θα αποτιμήσει την απόφαση του να προτάξει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα τους επόμενους κρίσιμους από πολλές απόψεις μήνες, έναντι ενός πολιτικού τακτικισμού με εκλογικά οφέλη.

Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Ο αντίλογος – πολλών υπουργών –  είναι ότι ακριβώς για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στη χώρα ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει εκλογές τώρα που υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάδειξης σταθερής κυβέρνησης ΝΔ  -είτε αυτοδύναμης είτε σε συνεργασία αλλά με όρους κυριαρχίας της-, διότι η αναμενόμενη φθορά της το διάστημα μέχρι την άνοιξη θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και κυβερνητικής αστάθειας.  Αυτό δηλαδή που θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός και τότε είναι που θα μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν βάση. Το ποια θα αποδειχθεί η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα (πρωτίστως)  και τη ΝΔ θα εξαρτηθεί από αυτά που θα μεσολαβήσουν μέχρι τος εκλογές και το πλαίσιο στο οποίο θα ανακοινωθούν. Τα μέχρι τώρα γεγονότα έχουν δείξει ότι ειδικά αυτή την περίοδο οι εξελίξεις δεν είναι ούτε γραμμικές ούτε προβλέψιμες.