Ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει στην Ευρώπη είναι το οριστικό κλείσιμο του Νοrd Stream 1, το οποίο έχει κλείσει προσωρινά για συντήρηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος αγωγός προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Γηραιά ήπειρο και το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της γεωπολιτικής και ενεργειακής σκακιέρας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις χωρίς προηγούμενο κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα.
H Ευρώπη βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε ένα ενεργειακό σκοτάδι όσο εντείνεται ο φόβος πως ο Νοrd Stream 1 δεν θα ξανανοίξει. Την ίδια ώρα η Ουγγαρία σπάει πρώτη την ευρωπαϊκή αλυσίδα αλληλεγγύης απαγορεύοντας την εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη τρέχει να προετοιμάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με προσχέδιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας περιέχει κριτήρια για την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο αλλά και «φραγή» στην ψύξη και στη θέρμανση καθώς και ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Oι χώρες ανά την Ευρώπη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ετοιμάζοντας τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, με τον Γάλλο Πρωθυπουργό να ποντάρει πλέον στη πυρηνική ενέργεια.
Κόκκινος συναγερμός και στη Αθήνα με τα ενεργειακά θέματα να τίθενται επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση ήδη έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εφόσον ο Πούτιν κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα:
- Περισσότερο LNG καθώς έχει επεκταθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας
- Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία μέσω αντίστροφης ροής
- Δυνατότητα να λειτουργήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και μετατροπή 5 μονάδων από φυσικό αέριο σε diesel
- Διεργασίες για αποθήκη φυσικού αερίου στην Ιταλία
Oι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε αναστάτωση με την τιμή του φυσικού αερίου να σκαρφαλώνει ξανά σήμερα στα 182€ ανά μεγαβατώρα, ανάβοντας μεγαλύτερη φωτιά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανεβάζει φέτος τον πήχυ για το πληθωρισμό στο 7,6% και συγκεκριμένα για την Ελλάδα στο 8,9%.
Παρόλα αυτά καλά είναι τα νέα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή αναμένεται να αγγίξει το 4% το 2022 από το 3,5% που προέβλεπε το Μάιο.