Ελλάδα

«Έσκισαν» τους αιθέρες τα F-16 Viper στη Τανάγρα [pic,vid]

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αναμένεται να προμηθεύσει με τουλάχιστον έξι υπερ- εξελιγμένα αεροσκάφη F-16 Viper την Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2022, με το σύνολο των αεροσκαφών της χώρας μας να αγγίζει τα 83 αεροσκάφη το 2027!

Έκλεψαν τις εντυπώσεις κατά την παρθενική τους πτήση από την Τανάγρα, τα δύο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Τανάγρα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper, χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη τα πρώτα δύο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη με το πρόγραμμα να το έχει αναλάβει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και κατασκευάστρια εταιρεία να είναι η Lockheed Martin.

Η Πολεμική Αεροπορία «θωρακίζεται» με 6 F-16 VIPER

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αναμένεται να προμηθεύσει με τουλάχιστον έξι υπερ- εξελιγμένα αεροσκάφη F-16 Viper την Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2022, με το σύνολο των αεροσκαφών της χώρας μας να αγγίζει τα 83 αεροσκάφη το 2027!

Οι δοκιμές… και η «λαχτάρα» της Άγκυρας

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ενώ το αεροσκάφος αξίζει να σημειωθεί, ότι υποστηριζόταν από ένα chase aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου και το συνόδευσε για μία ώρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απογειώθηκε στις 11.00 π.μ., εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11.58 π.μ., αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι δοκιμές εκτελέστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Όπως είναι φυσιολογικό η Τουρκία δεν διαθέτει παρόμοια τεχνολογία F-16, με την Άγκυρα να πιέζει αρκετά τις ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσει και εκείνη να αναβαθμίσει τον στόλο των αεροσκαφών της, αλλά και να προβεί και σε αγορά νέων τουρκικών μαχητικών.

Ικανοποίηση σε ΕΑΒ και Lockheed Martin

Να σημειωθεί, ότι ύστερα από την επιτυχή έκβαση των δοκιμών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δ. Παπακώστας, δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επιτελείται, καθώς όλα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η Εταιρεία υπηρετεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία. Η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας στη χώρα, με απόλυτη αφοσίωση στην εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια».

Εν κατακλείδι,. απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία των πτητικών λειτουργιών δήλωσε και ο Διευθυντής των Ελληνικών Επιχειρήσεων της Lockheed Martin Aero στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, κ. Charles Akers: «Ήμουν μάρτυρας του μεγαλείου σήμερα της ομάδας Viper, καθώς προετοίμασαν και εκτέλεσαν άρτια την πρώτη πτήση ενός kit proof jet WJ:06. Οι ομάδες της LMA και της ΕΑΒ είχαν άριστη συνεργασία με τον πιλότο της LMA και την ομάδα υποστήριξης, η οποία εκπόνησε το σχέδιο και το εκτέλεσε άψογα. Τι επίδειξη επαγγελματισμού και τεχνογνωσίας. Είμαι τόσο περήφανος για την ομάδα, είναι τιμή μου που ήμουν μέρος της και είμαι ευγνώμων που έγινα μάρτυρας της εξαιρετικής αυτής επίδοσης».