Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία 6.7 Ρίχτερ
Σεισμός Ιαπωνία: Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης εντοπίζεται 922 χιλιόμετρα νότια της Γιοκοχάμα, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι στα γύρω νησιά.
Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος 4.500 μέτρα) οδεύουν με μέση ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης). Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν να πλησιάσουν σε πλάτος ακόμα και τη γήινη περίμετρο και οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά έως 40 μέτρα.
Φτάνοντας τα κύματα αυτά σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους, έως και 20 φορές, αρχικά στο μπροστινό τους μέτωπο, αυτό που φτάνει πρώτο στα ρηχά, και έτσι το μήκος τους μικραίνει, καθώς το πίσω μέρος του κύματος ταξιδεύει ακόμη, με σχετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Το μήκος του κύματος ενός τσουνάμι μεταβάλλεται, ακολουθώντας την μεταβολή της μέσης ταχύτητάς του σύμφωνα με το βάθος της θάλασσας που διατρέχει, και η ορμή του διατηρείται (θεωρώντας προσεγγιστικά πως δεν εξαπλώνεται και κατά πλάτος) με αντίστοιχη μεταβολή του ύψους του. Φτάνοντας στις ακτές το κύμα συμπιέζεται και κερδίζει σε ύψος, που είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται καταστρεπτικό φθάνοντας στις ακτές, αφού το ύψος του διατηρείται και καθώς εισβάλλει στην ενδοχώρα.
Η αρχική απότομη μετατόπιση του νερού, που προκαλεί τη γένεση ενός τσουνάμι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού, κυρίως υποθαλάσσιου, που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού, παραθαλάσσιας κατάρρευσης βουνοπλαγιάς ή ηφαιστείου, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης ή κατολίσθησης, καθώς και πτώσης ικανού μεγέθους ουράνιου σώματος στη θάλασσα. Ενώ σε βαθιά νερά το τσουνάμι, λόγω των χαρακτηριστικών του εκεί, δεν θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τις πλέουσες κατασκευές, φτάνοντας στις ακτές έχει ιδιαίτερα καταστρεπτικές συνέπειες.
Παράλληλα, υπάρχει και ο όρος «Μετεο-τσουνάμι», για μεγάλα κύματα, που προκαλούνται από μετεωρολογικά φαινόμενα, που όμως δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά τσουνάμι. Επίσης, συχνά χρησιμοποιείται και ο άτυπος όρος «μεγα-τσουνάμι», που περιγράφει τα εξαιρετικά μεγάλα τσουνάμι (συνήθως τα ύψους άνω των 50 μέτρων).
Σεισμός Ιαπωνία: Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης εντοπίζεται 922 χιλιόμετρα νότια της Γιοκοχάμα, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι στα γύρω νησιά.
Μαρία Τζομπανάκη κορονοϊός: «Δεν είναι μπόρα αυτό που ζούμε, είναι τσουνάμι παγκοσμίως» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές όλο αυτό που συμβαίνει σε μία πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, τη Νέα Υόρκη.
Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο: «Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπως είχε προγραμματιστεί» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Σεισμική δόνηση ταρακούνησε πριν από λίγο τους κατοίκους της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Σεισμός τώρα: Μεγάλη σεισμική δόνηση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ινδονησίας.
Φουκουσίμα: Η μόνη λύση που μένει για τους Ιάπωνες είναι να απορρίψουν το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί στη θάλασσα ή/και τον αέρα.
Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: Από το 2011 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στις μελέτες 200 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από 33 κλάδους.
Σεισμός στις Φιλιππίνες: Τη ζωή της έχασε από τον σεισμό 6,9 Ρίχτερ μία εξάχρονη.
Φιλιππίνες: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις Φιλιππίνες, νοτιοδυτικά της πόλης Νταβάο.