Τσερνόμπιλ 34 χρόνια μετά
Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν καταγράφηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Tο Τσερνόμπιλ βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιέβου και περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκορωσικής πόλης Γόμελ και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Η πόλη ήταν το διοικητικό κέντρο του Ραγιόν Τσερνόμπιλ από το 1923 μέχρι που καταργήθηκε το 1988. Πριν την εκκένωσή της, η πόλη είχε περίπου 14.000 κατοίκους.
Η πόλη εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, 30 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, το οποίο ήταν το πιο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ήταν εντός της περιοχής του Ραγιόν Τσερνόμπιλ. Το Πρίπιατ, μια πόλη μεγαλύτερη και πιο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το Τσερνόμπιλ, είχε κατασκευαστεί ως κατοικία για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Μετά το ατύχημα, η διοίκηση της περιοχής του Ραγιόν Τσερνόμπιλ μεταφέρθηκε στο γειτονικό Ραγιόν Ιβάνκιβ. Η πόλη Σλαβούτιτς, που χτίστηκε για όσους εγκατέλειψαν το Πρίπιατ, έλαβε τον πληθυσμό που είχε εκκενωθεί από το Τσερνόμπιλ.
Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν καταγράφηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Φωτιά Τσέρνμπιλ: Οι φωτιές που έπληξαν δάση της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στο ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ δεν είναι ικανές να πλήξουν την ανθρώπινη υγεία υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Τσερνόμπιλ φωτιά: Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουκρανία για αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω δασικής φωτιάς που ξέσπασε στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
Τσέρνομπιλ: Η Ουκρανία πήρε την απόφαση να ανοίξει για το κοινό την αίθουσα ελέγχου που έγινε το μοιραίο ατύχημα.