Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα Σκόπια βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, στο κέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου και στα μισά του δρόμου μεταξύ Βελιγραδίου και Αθήνας. Η πόλη είναι χτισμένη στην κοιλάδα των Σκοπίων, με προσανατολισμό ανατολικά-δυτικά, κατά μήκος του ρου του Αξιού ποταμού, που χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος στην Ελλάδα. Η κοιλάδα έχει περίπου 20 χιλιόμετρα πλάτος και περιορίζεται από αρκετές οροσειρές βόρεια και νότια. Αυτές οι οροσειρές περιορίζουν την αστική επέκταση των Σκοπίων, που απλώνονται κατά μήκος του Αξιού και του Σεράβα, μικρού ποταμιού που έρχεται από το Βορρά. Στα διοικητικά της όρια η πόλη των Σκοπίων εκτείνεται σε μήκος άνω των 33 χιλιομέτρων αλλά σε πλάτος μόνο 10 χιλιομέτρων.
Τα Σκόπια είναι περίπου 245 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καλύπτει 571,46 km2. Η αστική περιοχή καλύπτει μόνο 337 km2. Τα Σκόπια, στα διοικητικά όρια τους, περιλαμβάνουν πολλά χωριά και άλλους οικισμούς, όπως τα Ντράτσεβο, Γκόρνο Νέρεζι και Μπάρντοβτσι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002 η πόλη των Σκοπίων περιελάμβανε 506.926 κατοίκους, ενώ μόνο η αστική περιοχή 444.800. Η πόλη των Σκοπίων συνορεύει με το Κόσοβο στα βορειοανατολικά. Δεξιόστροφα επίσης συνορεύει με τους δήμους Τσούτσερ-Σαντέβο, Λίπκοβο, Αρασίνοβο, Ίλιντεν, Στουντενιτσάνι, Σοπίστε, Ζελίνο και Γεγκούνοβτσε.
Δημογραφικά
Η πόλη των Σκοπίων είχε 506.926 κατοίκους εντός των διοικητικών ορίων της το 2002, ενώ το πολεοδομικό της συγκρότημα είχε 378.243 κατοίκους. Μια εκτίμηση του 2006 έδωσε 668.518 κατοίκου στα διοικητικά όρια της πόλης. Η περιοχή απασχόλησης των Σκοπίων καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Βέλες, του Κουμάνοβο και του Τέτοβο, και συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Τα Σκόπια συγκεντρώνουν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, της οποίας οι άλλες πόλεις είναι πολύ μικρότερες. Ο δεύτερος πολυπληθέστερος δήμος, το Κουμάνοβο, είχε 107.632 κατοίκους το 2011 και το πολεοδομικό του συγκρότημα 76.272 κατοίκους το 2002.
Πριν από τον Αυστροτουρκικό Πόλεμο και τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1698 τα Σκόπια ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Βαλκανίων, με πληθυσμό εκτιμώμενο μεταξύ 30.000 και 60.000 κατοίκων.
Μετά την πυρκαγιά γνώρισε μια μακρά περίοδο παρακμής και είχε μόνο 10.000 κατοίκους το 1836.
Ωστόσο, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά το 1850 και έφτασε τους 32.000 κατοίκους το 1905.
Κατά τον 20ο αιώνα τα Σκόπια ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στη Γιουγκοσλαβία και έχει 448.200 κατοίκους το 1971. Από τότε η δημογραφική ανάπτυξη συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό.
Σκόπια με μια ματιά
Είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.
Παράλληλα είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
O πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 467.257 κατοίκους.
Σκόπια σχετικές ειδήσεις:
Πως Τουρκία, ΕΕ και ΜΚΟ υπονομεύουν την Ελλάδα με το μεταναστευτικό
Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Ο οικονομολόγος και συγγραφέας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Point Zero» με τον Λάμπρο Καλαρρύτη. Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές υποστήριξε ότι από πίσω κρύβεται ένα σχέδιο υπονόμευσης και ένας υβριδικός πόλεμος κατά της χώρας μας.
«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζουν δικηγορικές ενώσεις την κατάσταση στις φυλακές και ζητούν άμεσα μέτρα
Φυλακές κορωνοϊός: Με ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή ζητά ενημέρωση από το υπουργείο για την πορεία της πανδημίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ακόμα σημειώνει ότι χρειάζονται μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας πριν να είναι αργά. Ψήφισμα έχει εκδώσει και ο ΔΣΘ.
Δυσαρέσκεια στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «στοπ» της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Βόρεια Μακεδονία: Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και αναφέρει πως οι κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζει να υπάρχει μία σοβαρή διαφορά φάσης μεταξύ της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στον περίγυρό μας και διεθνώς.