Κίμων Δρακόπουλος: Ο Έλληνας επιστήμονας που άκουσε η πολιτεία
Κίμων Δρακόπουλος: Μέχρι και ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιό του.
Το Μάτι εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μέσω λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ και από τη λεωφορειακή γραμμή 310 του ΟΑΣΑ. Την ονομασία του έλαβε, πιθανώς, λόγω της επιβλητικής θέας προς τη θάλασσα. Ανήκε πάντοτε διοικητικά στο Δήμο Νέας Μάκρης, παρότι βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση με τη γειτονική Ραφήνα. Στις πυρκαγιές του 2018 το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με τελικό απολογισμό 102 νεκρούς.
Συνορεύει στα βόρεια με τον παραθεριστικό στρατιωτικό οικισμό Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με το Νέο Βουτζά Ραφήνας και ανατολικά βρέχεται από τον κόλπο των Πεταλίων, στο Nότιο Ευβοϊκό. Το Μάτι υπαγόταν στον Δήμο Νέας Μάκρης, στη 10η Πολεοδομική Ενότητα, ενώ από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Μαραθώνα.
Η ιστορία της περιοχής Κατοικήθηκε την δεκαετία του 1960, ως αραιοκατοικημένος παραθεριστικός οικισμός στην αρχή με εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα παραθεριστών από την Αθήνα. Το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) με σκοπό την προώθηση της ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων, όπως θαλάσσιο σκι και βόλεϊ. Την ίδια εποχή με βασιλικό διάταγμα (1962) αποφασίστηκε η ένταξη της περιοχής σε θρησκευτική ενορία και η ανέγερση εκκλησίας του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Ο ναός ολοκληρώθηκε (1978) επί μητροπολίτη Αττικής Δωρόθεου και τελέστηκαν τα εγκαίνια το 2001 από τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Η εκκλησία είναι έδρα ενορίας, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην Ε’ Αρχιερατική Περιφέρεια Νέας Μάκρης. Από την δεκαετία του 2000 ο οικισμός σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, έγινε πολύ περισσότερο πυκνοκατοικημένος, αλλά δεν έχασε ποτέ τον παραθεριστικό του χαρακτήρα.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Στην περιοχή εδρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία με πολλούς τουρίστες όλο τον χρόνο, καθώς και παραθεριστικές και ναυταθλητικές υποδομές. Επίκεντρο ο ΝΑ.Ο.ΜΑ. με το λιμανάκι με πλήθος από δραστηριότητες όλο τον χρόνο και τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις παραλίες γύρω από αυτόν. Η περιοχή εξακολούθησε να είναι ελκυστική, επειδή δεν είχε πολυκαταστήματα και μεγάλη εμπορική κίνηση.
Κίμων Δρακόπουλος: Μέχρι και ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιό του.
Φωτιά στο Μάτι: Στις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουν οριστεί να γίνουν οι πρώτες απολογίες. Με βάση τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης, η δίκη, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να προσδιοριστεί εντός του 2021.
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr ασκεί κριτική στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που φέρεται να έχουν πολιτικό πρόσημο και κομματική ταυτότητα, υπηρετώντας συμφέροντα αν και είναι «μάρτυρες» που οφείλουν να καταθέτουν πάντα την αλήθεια.
Υπουργείο Ενέργειας: Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για συμψηφισμούς του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να "ξεπλύνει" τις ευθύνες του για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι.
Ραγκούσης για Εύβοια: Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ενδεχόμενες ολιγωρίες κι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού είναι απολύτως βάσιμα και εύλογα».
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει όλα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το αν δούλεψε ή όχι ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112», προτείνοντας η Πολιτική Προστασία να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες ώστε η χρήση του να γίνεται σωστά.
Τζαβέντ Ασλάμ: Ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας μετά από εικοσιπέντε χρόνια στην Ελλάδα διεκδικεί να πάρει πολιτικό άσυλο. Η αίτησή του εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό σήμερα. Πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης στον αγωνιστή Τζαβέντ Ασλάμ από κόμματα, βουλευτές, αντιρατσιστικές κινήσεις, καλλιτέχνες και συνδικάτα.
Εξαφάνιση 15χρονης Σπάτα: Η 15χρονη Αντωνία Π. αγνοείται εδώ και 11 ημέρες. Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Φωτιά στο Μάτι: Μυστήριο καλύπτει τους πραγματικούς λόγους που χρειάστηκε να εξαφανιστεί το καταγραφικό μηχάνημα της Πυροσβεστικής.