Γεννήθηκε το 1987 στο Λουξεμβούργο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από το Βόλο και την Κρήτη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας και έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του μάρκετινγκ. Υπήρξε για επτά μήνες campaign trainer στο International Republican Institute, και εργάστηκε ως συνιδρυτής των Transatlantic Youth Summit και BrainGain για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το 2014 συμμετείχε στην καμπάνια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy. Δραστηριοποίηθηκε για χρόνια με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017.
Στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και έλαβε 34.232 σταυρούς, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (που έγιναν με λίστα) ήταν στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Β’ Αθηνών Aπό τον Απρίλιο του 2016 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εργάστηκε για 2,5 χρόνια ως αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου όταν και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και εκλέχτηκε με 44.
Έχει ταχθεί κατά της προσφυγικής κρίσης και έχει υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατέψει τα σύνορα της με σκοπό να περιοριστεί η μαζική εισροή μεταναστών. Έχει επικριθεί για την θέση του, που εξέφρασε σε κοινωνικά δίκτυα, ότι η παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ σε πρέπει να γίνεται μόνο σε παιδιά ελλήνων γονιών. Η παροχή του επιδόματος σε κάθε παιδί, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, είναι εξαγγελία της ΝΔ.
Ο Κυρανάκης έχει εκφραστεί αρνητικά για την αλλαγή ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας και μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών σχολίασε ότι δεν θα αποκαλεί τη χώρα με τη νέα ονομασία. Αντίστοιχα, έχει υποσχεθεί πρόταση μομφής κατά της συμφωνίας με σκοπό την ανατροπή της ονομασίας.
Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του:
- “Είναι σημαντικό πριν μπεις στην πολιτική να έχεις κολλήσει ένσημα. Μέσα από τη δουλειά μου, τις σπουδές μου και την πορεία μου στην Ευρώπη έμαθα πολλά. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι αυτό που μου δίδαξε ο παππούς μου, Σταύρος Κυρανάκης. Να μην τα παρατάς ποτέ.
- Η οικογένειά μου δεν έχει κάποια σχέση με την πολιτική. Ο παππούς μου, Σταύρος Κυρανάκης είχε ανοίξει επιχείρηση με είδη ένδυσης στο Βόλο. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα καθημερινά προβλήματα μιας μικρής επιχείρησης. Από εκείνον έμαθα ότι στη ζωή πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αν χάνεις, μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος. Αν κερδίζεις, δυναμώνεις και συνεχίζεις. Η μητέρα μου, που με μεγάλωσε μόνη της, έχει δουλέψει πολλά χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων και ήταν από τους πρώτους Έλληνες που εργάστηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Δουλεύω από τα 19 μου χρόνια. Η πρώτη μου δουλειά, παράλληλα με τις σπουδές μου, ήταν σε κατάστημα ρούχων στην Αθήνα. Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι στο χώρο της επικοινωνίας και του διαδικτύου ως ελεύθερος επαγγελματίας.
- Μαζί με φίλους, ασχοληθήκαμε με την κατασκευή ιστοσελίδων και εφαρμογών, αργότερα συνεργάστηκα με ένα digital agency στο δημιουργικό κομμάτι. Συμμετείχα επίσης στα πρώτα βήματα startup εταιριών δημιουργώντας οπτική ταυτότητα και παρουσιάσεις ώστε να διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά χρηματοδότηση από πιθανούς επενδυτές.
- Εργάζομαι συνολικά στο χώρο της επικοινωνίας πάνω από 9 χρόνια. Το πιο πιεστικό, αλλά και το πιο δημιουργικό project που έχω κάνει είναι η προεκλογική ιστοσελίδα του Jean-Claude Juncker στην καμπάνια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014.
- Έχοντας δουλέψει με “μπλοκάκι”, είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα της κρίσης. Η απίστευτη γραφειοκρατία, τα απαρχαιωμένα συστήματα τιμολόγησης, οι εξαντλητικοί φόροι και οι εισφορές δεν σε αφήνουν να γίνεις όσο δημιουργικός θα μπορούσες χωρίς όλα αυτά”.