Ίδρυμα Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση (επισήμως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του Αλέξανδρου Ωνάση. Το εν λόγω Ίδρυμα έχει την έδρα του στο Βαντούζ του Λίχτενσταϊν.

Το Ίδρυμα Ωνάση (επισήμως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του Αλέξανδρου Ωνάση. Το εν λόγω Ίδρυμα έχει την έδρα του στο Βαντούζ του Λίχτενσταϊν.

Το Ίδρυμα Ωνάση δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ όλες οι δραστηριότητες του σχετίζονται με την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Το πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος ποικίλει και ασχολείται κυρίως με την προστασία λογοτεχνικών έργων, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και με την οικονομική στήριξη για την ενίσχυση της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Το Ίδρυμα έχει αποκτήσει το Αρχείο Καβάφη με στόχους την προστασία του, την διάδοσή του και την υποστήριξη διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του  Καβάφη. Το Ίδρυμα Ωνάση έχει ως σκοπό και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, μέσω του Θυγατρικού ιδρύματος στον Ολυμπιακό πύργο της Νέας Υόρκης, διοργανώνει διαλέξεις, μια έκθεση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κάθε χρόνο και ένα πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών σε Πανεπιστήμια της Βορείου και Νοτίου Αμερικής και του Καναδά.

Επίσης, στηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα, ακόμη και κλασικά σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές.

Κυριότερα, η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Επιπλέον, προσφέρει στα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα σειρές κλασικών αρχαίων συγγραφέων, εκδόσεις της ελληνικής γραμματείας, λεξικά, εγχειρίδια γραμματικής και συντακτικού για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ συνολικά το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.

Το Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτιστικού του έργου, έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική συντήρηση και την αναστήλωση, αλλά και την δημιουργία και την κατασκευή χώρων και κτιρίων ανά τον κόσμο που σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό.

Μερικά από τα έργα του Ιδρύματος είναι:

-Η κατασκευή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

-Η ανάπλαση και ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών.

-Η ανάπλαση και ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

-Η ανάπλαση και ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.

Το Ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σε αλλοδαπούς για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα.

Στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υγείας, το Ίδρυμα δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο το 1992, το πρότυπο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο πλήρως εξοπλισμένο, αλλά παρέχει και οικονομική υποστήριξη σε οργανισμούς όπως η ΕΛΠΙΔΑ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).

Από το 1978 έχουν θεσπιστεί από το Ίδρυμα Ωνάση τα Διεθνή Βραβεία, που απονέμονται σε άτομα και οργανισμούς, των οποίων οι υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και του περιβάλλοντος κρίθηκαν πολύτιμες. Σήμερα, το Ίδρυμα προσφέρει το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, σε συνεργασία με το Cass Business School του City University του Λονδίνου και το City του Λονδίνου.

Το Ίδρυμα Ωνάση από το 2001 διοργανώνει ετήσιες επιστημονικές σεμιναριακές διαλέξεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με στόχο την επιμόρφωση και προώθηση νέων Ελλήνων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων. Οι συγκεκριμένες διαλέξεις με το τίτλο «The Onassis Foundation Science Lecture Series» πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο της Κρήτης και καλύπτουν τους κλάδους των θετικών επιστημών (Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Πληροφορική και Μαθηματικά).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο