Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, λοιπόν, θεωρούνται διεθνή (εφαρμόζονται και ισχύουν παντού) και διαφυλάττουν την ισότητα (ισχύουν τα ίδια για όλους). Το δόγμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επηρεάσει καταφανώς το διεθνές δίκαιο καθώς και τα εθνικά συντάγματα, τις πολιτικές των κρατών και τη δράση μη-κυβερνητικών οργανισμών κι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας τάξης ανά τον κόσμο. Κατά την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αν ο δημόσιος διάλογος εν καιρώ ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα διαθέτει κοινή ηθική γλώσσα, είναι αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι έντονες αξιώσεις του δόγματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλο σκεπτικισμό και διαφωνίες όσον αφορά στο περιεχόμενο, τη φύση και το σκεπτικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και σήμερα. Πράγματι, το ερώτημα τι συνιστά «δικαίωμα» είναι από μόνο του αμφιλεγόμενο και αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης φιλοσοφικής διαμάχης.
Πολλές από τις βασικές ιδέες που πυροδότησαν το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμορφώθηκαν ως επακόλουθο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των θηριωδιών του Ολοκαυτώματος και κλιμακώθηκαν με την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Δυο χρόνια μετά θεσπίστηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο αρχαίος κόσμος δεν συμπεριλάμβανε την έννοια των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πραγματικός προάγγελος της συζήτησης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν η έννοια των φυσικών δικαιωμάτων, που συνιστούσε μέρος της μεσαιωνικής παράδοσης του Φυσικού Δικαίου που πρέσβευαν κατά τον Διαφωτισμό φιλόσοφοι όπως ο Τζον Λοκ, ο Φράνσις Χάτσεσον κι ο Ζαν-Ζακ Μπουρλαμακί, ενώ δέσποζε στο Αγγλικό Νομοσχέδιο περί Δικαιωμάτων και τα πολιτικά ιδεώδη της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης.
Αυτά ήταν τα θεμέλια από τα οποία εκπορεύθηκαν τα σύγχρονα επιχειρήματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Human Rights με μια ματιά
Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον».
Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου.
Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.
Human Rights σχετικές ειδήσεις:
Μητσοτάκης για Τουρκία: «Διάλογος μόνο για την ΑΟΖ» - Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΕΕ
Μητσοτάκης Τουρκία: Ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση που έκανε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ τόνισε ότι διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο για την ΑΟΖ, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει η Ένωση να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη γειτονική χώρα και τη Λευκορωσία.
Αναστασιάδης προς ΕΕ: «Να αντιδρά όποτε παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ' επιλογήν»
Αναστασιάδης ΕΕ: Στην παρέμβασή του, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Νιώθω όπως ο πρωταγωνιστής στην δίκη του Κάφκα. Παρακαλώ να μου πείτε γιατί κατηγορούμαι»
Παπαγγελόπουλος προανακριτική: «Τελικός στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πόλεμος λάσπης και κασέτας έφτασε στο αποκορύφωμα. Παντού κασέτες: στον Μιωνή, την ΕΥΠ στην Πυροσβεστική» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» απονεμήθηκε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση του έργου των τιμώμενων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και των αρχών που πρεσβεύει ο ΟΗΕ» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Νίκος Δένδιας: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ζητάμε κατά της Τουρκίας - Τι είναι το άρθρο 42 της ΕΕ
Νίκος Δένδιας Τουρκία: Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις κυρώσεις που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Η Αυστρία κλείνει τουρκικά τζαμιά και απελαύνει ιμάμηδες
Αυστρία Τουρκία: Η συγκεκριμένη κίνηση βασίζεται σε ένα νόμο του 2015, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρηματοδότηση των θρησκευτικών κοινοτήτων από χώρες του εξωτερικού.