Η Ελλάδα, συνταγματικό όνομα Ελληνική Δημοκρατία, είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου. Συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Αλβανία, στα βόρεια με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία.
Έχει ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο, δυτικά από το Ιόνιο και νότια από το Λιβυκό. Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στα 13.676 χιλιόμετρα, καθώς έχει πλήθος νησιών που υπολογίζεται, αναλόγως τα κριτήρια, στα 2.500 με τα 165–227 να κατοικούνται. Βρίσκεται στην 97η θέση στην κατάταξη των χωρών του κόσμου σύμφωνα με την έκτασή τους. Ο πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2017 ήταν 10.757.300, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει πλούσια ιστορική κληρονομιά, κάτι που αντανακλάται στα 18 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στην επικράτειά της. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της έχει αλληλεπιδράσει πολιτισμικά κυρίως με λαούς της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και η φιλοσοφία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το δράμα, η τραγωδία και η κωμωδία. Από τον 8ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες οργανώθηκαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη, γνωστές ως πόλεις, οι οποίες κάλυπταν όλη την περιοχή της Μεσογείου και τον Εύξεινο Πόντο. Ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας ένωσε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας τον 4ο αιώνα π.Χ., με τον γιο του Αλέξανδρο να κατακτά γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου κόσμου, εξαπλώνοντας τον ελληνικό πολιτισμό και επιστήμη από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία.
Η Ελλάδα προσαρτήθηκε από τη Ρώμη τον 2ο αιώνα π.Χ., καθιστώντας την αναπόσπαστο τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του διαδόχου της, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπου κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός. Ο εκχριστιανισμός των κατοίκων της ξεκίνησε ήδη τον 1ο και ολοκληρώθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία βοήθησε στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας και μετέδωσε τις ελληνικές παραδόσεις στον ευρύτερο Ορθόδοξο Κόσμο. Τα μέσα του 15ου αιώνα οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν την περιοχή, που παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία για περίπου τέσσερεις αιώνες.
Μετά την εμφάνιση του ελληνικού εθνικού κινήματος, το 1821 ξέσπασε επανάσταση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, το οποίο αναγνωρίστηκε το 1830. Τον επόμενο αιώνα το Βασίλειο της Ελλάδας επεκτάθηκε εδαφικά, κυρίως με τους Βαλκανικούς πολέμους, ως την αποτυχία της Μικρασιατικής εκστρατείας το 1922.
Τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα διήγαγε ταραγμένο πολιτικό βίο και ακολούθησε μία μακρά περίοδος αυταρχικής διακυβέρνησης,[7] κατά την οποία επιβλήθηκε βασιλική δικτατορία, η χώρα βρέθηκε υπό στρατιωτική κατοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώρισε εμφύλιο πόλεμο και μια επταετή στρατιωτική δικτατορία. Από το 1974 έως σήμερα πολίτευμα του κράτους είναι η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) το 1981 και της Ευρωζώνης το 2001. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ (1945), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.
Η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, η μεγάλη τουριστική βιομηχανία, ο εξέχων τομέας της ναυτιλίας και η γεωστρατηγική σημασία της την ταξινομούν ως μέση δύναμη. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια και σημαντικός επενδυτής στη περιοχή. Θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Κατατάχθηκε ως η 29η καλύτερη χώρα σε επίπεδο ποιότητας ζωής στον κόσμο για το 2015.
Ελλάδα και Γερμανία αναγνωρίζουν τη σημασία του τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας
Στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου τουρισμού, που θα περιλαμβάνει και τις ειδικές μορφές ώστε να εμπλουτιστεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας και να επιτευχθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου, κατέληξαν η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου και η Γερμανίδα υφυπουργός Τουρισμού Claudia Dörr-Voss.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία να δείξει ότι αλλάζει ρότα - Διακύβευμα η αξιοπιστία της ΕΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας και τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις.
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά για τον κορωνοϊό
Μαργαρίτης Σχοινάς: Εάν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ακόμη υπονομεύουν ή αρνούνται την απειλή στείλτε τους σε μένα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Μητσοτάκης σε επικεφαλής UNICEF: «Τα παιδιά μας έμαθαν να φοράμε τη μάσκα»
Μητσοτάκης επικεφαλής UNICEF: Για όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά από την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με αυτά μέχρι το κλείσιμο των σχολείων και το τι γίνεται με τα ασυνόδευτα ανήλικα μίλησαν ο πρωθυπουργός και ο Λουτσιάνο Καλεστίνι.
Συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον κλάδο της καφεστίασης στο Coffee Business Awards 2020
Coffee Business Awards 2020: Στη συνάντηση έδωσαν το παρών υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του κλάδου του καφέ που συμμετέχουν στα Coffee Business Awards 2020, καθώς και εκπρόσωποι των μεγάλων χορηγών της διοργάνωσης.
Πελώνη για επίταξη ιδιωτικών κλινικών: «Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει»
Αριστοτελία Πελώνη: «Από τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε πει ότι όλος ο ιδιωτικός τομέας τίθεται στη διάθεση του ΕΣΥ», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.