Έτοιμος να παραιτηθεί και ο υπουργός Οικονομικών μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό
Έκρηξη στη Βηρυτό: Νωρίτερα, η Υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου, Μαρί-Κοντ Νατζμ υπέβαλλε γραπτώς την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό, Χασάν Ντιάμπ.
Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 όπως κυρώθηκε στο Φεκ 315 και τον Αναγκαστικό Νόμο 766 στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.
Ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ είναι το λεγόμενο «Συμβούλιο των Διοικητών» στο οποίο εκπροσωπείται κάθε κράτος μέλος μ΄ ένα Διοικητή και έναν αναπληρωματικό για πέντε συνεχή έτη. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται μία φορά ετησίως στη λεγόμενη “Τακτική Σύνοδο”. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής εγκρίνονται τα πεπραγμένα του Οργανισμού, εκλέγονται νέοι διευθυντές, ενώ λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις όπως π.χ. τυχόν αλλαγή ισοτιμιών, περί εισόδου νέων μελών, κ.λπ.
Πολλές από τις εξουσίες του Συμβουλίου των διοκητών έχουν σήμερα μεταβιβαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελεί τον αμέσως υφιστάμενο όργανο του ΔΝΤ. Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συμβουλίου προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθώς και όλου του προσωπικού του Οργανισμού που υπολογίζεται περίπου στα 4000 άτομα από 180 και πλέον χώρες. Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του Οργανισμού αφού για τα σημαντικότερα επιλαμβάνεται αυτό τούτο το Συμβούλιο των Διοικητών.
Το 1995 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία προτύπων διάχυσης δεδομένων (data dissemination) με στόχο να καθοδηγήσει τις χώρες-μέλη του ΔΝΤ να δημοσιοποιούν στο κοινό τα οικονομικά τους στοιχεία. Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) προσυπέγραψε τα πρότυπα, τα οποία χωρίζονται σε δύο συστήματα: το Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων (GDDS – General Data Dissemination System) και το Πρότυπο Διάχυσης Ειδικών Δεδομένων (SDDS – Special Data Dissemination Standard).
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τα SDDS και GDDS το 1996 και το 1997 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν τροποποιήσεις οι οποίες εκδόθηκαν στον αναθεωρημένο “Οδηγό στο Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων” (Guide to the General Data Dissemination System). Το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε στατιστικολόγους και στοχεύει να βελτιώσει πολλές πτυχές στα στατιστικά συστήματα των χωρών.
Έκρηξη στη Βηρυτό: Νωρίτερα, η Υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου, Μαρί-Κοντ Νατζμ υπέβαλλε γραπτώς την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό, Χασάν Ντιάμπ.
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πέσει σε μια παγίδα που δεν μπορεί να ξεφύγει όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και επαφίεται στην καλή διάθεση του Ερντογάν και μόνο για να τα καταφέρει. Μόνο που αυτή δεν υπάρχει.
Χάρης Θεοχάρης Facebook: Ο Υπουργός Τουρισμού είχε γενέθλια την Πέμπτη 6 Αυγούστου.
Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να σταματήσει την καταστροφή.
Τηλεργασία: Από ότι όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Μεγάλες εταιρίες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν την εργασία εξ΄ αποστάσεως για το 2021 και ίσως και για πάντα.
ΔΝΤ ελληνική οικονομία: Για λιγότερα έσοδα προειδοποιεί με έκθεσή του ο οργανισμός εξαιτίας της μεγάλης πτώσης του τουρισμού. Η Ελλάδα στις δέκα πιο πληττόμενες χώρες.
Τουρκική λίρα ευρώ: Μέρες του 2018 ζει η Τουρκία, καθώς η λίρα καταρρέει σε σχέση με το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αλέξης Τσίπρας: «Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για Ελλάδα: Η διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρετίζει την έγκαιρη λήψη μέτρων και τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που θα υποστούν τις σημαντικότερες ζημίες λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, και θα έχει ύφεση 11,7% το 2020.