Πάνω από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη φοβούνται για την επιβίωσή τους
Κορωνοϊός επιχειρήσεις: Αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, μία στις δέκα μικρομεσαίες εταιρείες αναμένεται να κηρύξει πτώχευση εντός έξι μηνών.
Το ΔΝΤ ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 όπως κυρώθηκε στο Φεκ 315 και τον Αναγκαστικό Νόμο 766 στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 29 Χωρών που είχαν συμβάλει στο 80% του κεφαλαίου. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού είχε προπαρασκευαστεί κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ενάμισι χρόνο πριν, από 1ης Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου του 1944. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.
Ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ είναι το λεγόμενο «Συμβούλιο των Διοικητών» στο οποίο εκπροσωπείται κάθε κράτος μέλος μ΄ ένα Διοικητή και έναν αναπληρωματικό για πέντε συνεχή έτη. Το Συμβούλιο αυτό συνέρχεται μία φορά ετησίως στη λεγόμενη “Τακτική Σύνοδο”. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής εγκρίνονται τα πεπραγμένα του Οργανισμού, εκλέγονται νέοι διευθυντές, ενώ λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις όπως π.χ. τυχόν αλλαγή ισοτιμιών, περί εισόδου νέων μελών, κ.λπ.
Πολλές από τις εξουσίες του Συμβουλίου των διοκητών έχουν σήμερα μεταβιβαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελεί τον αμέσως υφιστάμενο όργανο του ΔΝΤ. Ο Διοικητικός Διευθυντής του Συμβουλίου προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου καθώς και όλου του προσωπικού του Οργανισμού που υπολογίζεται περίπου στα 4000 άτομα από 180 και πλέον χώρες. Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του Οργανισμού αφού για τα σημαντικότερα επιλαμβάνεται αυτό τούτο το Συμβούλιο των Διοικητών.
Το 1995 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία προτύπων διάχυσης δεδομένων (data dissemination) με στόχο να καθοδηγήσει τις χώρες-μέλη του ΔΝΤ να δημοσιοποιούν στο κοινό τα οικονομικά τους στοιχεία. Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) προσυπέγραψε τα πρότυπα, τα οποία χωρίζονται σε δύο συστήματα: το Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων (GDDS – General Data Dissemination System) και το Πρότυπο Διάχυσης Ειδικών Δεδομένων (SDDS – Special Data Dissemination Standard).
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τα SDDS και GDDS το 1996 και το 1997 αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν τροποποιήσεις οι οποίες εκδόθηκαν στον αναθεωρημένο “Οδηγό στο Σύστημα Διάχυσης Γενικών Δεδομένων” (Guide to the General Data Dissemination System). Το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε στατιστικολόγους και στοχεύει να βελτιώσει πολλές πτυχές στα στατιστικά συστήματα των χωρών.
Κορωνοϊός επιχειρήσεις: Αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, μία στις δέκα μικρομεσαίες εταιρείες αναμένεται να κηρύξει πτώχευση εντός έξι μηνών.
Νάσος Ηλιόπουλος: Δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Atlas TV» της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης.
Ψηφιακά νομίσματα: Όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων, με το ΔΝΤ να ανησυχεί για το ποιος θα ελέγχει το χρήμα.
Μπάιντεν ελληνοτουρκικά: Σε κείμενο που κυκλοφόρησαν οι υπεύθυνοι για την προεκλογική του καμπάνια, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ υπόσχεται ότι «θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».
Σύνοδος G20: Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κάθονται σήμερα στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για το μέλλον μετά την παγκόσμια ύφεση.
Ύφεση Ελλάδα: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις του για τη φετινή και την επόμενη χρονιά.
Σταϊκούρας επιπτώσεις κορωνοϊού: Στο πως αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών.
Λαγκάρντ ψηφιακό ευρώ: Η Πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει την έκδοση αυτού του νέου «νομίσματος», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά.
FAZ: Ο πληθωρισμός είναι διψήφιος και το πραγματικό επιτόκιο είναι αρνητικό παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 10,25%.