Οφείλει την ονομασία του στον Βοτανικό Κήπο των Αθηνών, όπου σήμερα διατηρεί τις εγκαταστάσεις του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο πληθυσμός είναι περίπου 5.000-6.000 άτομα και η έκταση είναι περίπου 0.5χλμ. Βρίσκεται εκατέρωθεν της Ιεράς οδού στα δυτικά του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα λειτουργούν στην περιοχή κάποιες βιομηχανικές μονάδες, ενώ υπάρχουν και πολυάριθμες αποθήκες. Συνιστά σημαντική παραγωγική ζώνη και συγκοινωνιακό κόμβο της Αττικής, ενώ τη Λεωφόρο Αθηνών επιλέγουν για την εγκατάστασή τους και αρκετές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.
Υπήρξε στο παρελθόν σπουδαία βιομηχανική περιοχή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ και χαρτοποιίας. Τα τελευταία χρόνια ο Βοτανικός έχει γίνει περιοχή νυχτερινής διασκέδασης αφού πολλές παλιές βιοτεχνίες και αποθήκες έχουν σήμερα μετατραπεί σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική.
Η περιοχή του Βοτανικού ορίζεται βόρεια από την Ιερά οδό, ανατολικά από τη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, νότια από τη λεωφόρο Π. Ράλλη και δυτικά από το Ρουφ. Στη περιοχή υπάρχουν οι εκκλησίες Αγίου Πολυκάρπου, Αγίου Νικολάου, Αγίας Μαρκέλλας, Προφήτη Δανιήλ και των Τριών Παρθένων. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή συνδέθηκε με την γραμμή 3 του μετρό και εξυπηρετείται από τον σταθμό του Ελαιώνα.
Τζαμί
- Σε μια εγκαταλελειμμένη ναυτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή, ανεγείρεται το πρώτο τζαμί στην Αθήνα.
- Το κτίριο θα είναι άνω των 1000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα φιλοξενεί 500 άτομα και το εκτιμώμενο χρηματικό κόστος είναι περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ.
- Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς και ορισμένα αριστερά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ), τάσσονται υπέρ της κατασκευής ενός τζαμιού.
- Σήμερα η Αθήνα παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς επίσημο τζαμί.