Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ είναι Γερμανίδα πολιτικός. Στις 22 Νοεμβρίου 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871.
Η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο της τότε Δυτικής Γερμανίας. Είναι πολωνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της Χορστ Κάσνερ (1926-2011), καθώς ο παππούς της Λούντβιχ Κάσμιρτζακ άλλαξε το επώνυμό του στο πιο γερμανικό Κάσνερ, όταν μετανάστευσε στη Γερμανία από το Πόζναν. Ο Χορστ Κάσνερ (1926-2011) ήταν πάστορας της Λουθηρανικής Εκκλησίας, ενώ η μητέρα της Χέρλιντ Γέντσεν (γ. 1928), καθηγήτρια Αγγλικών και Λατινικών.
Λίγους μήνες μετά τη γέννησή της, η οικογένεια Κάσνερ μετακόμισε στο Τέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας, όπου ο πατέρας της ανέλαβε εκκλησιαστικά καθήκοντα στην τοπική εκκλησία. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία, τη νεολαία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού (Κομουνιστικού) Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, όπως όλοι οι συνομίληκοί της. Μπορεί η ένταξή στην οργάνωση να ήταν προαιρετική, αλλά τα μέλη της κομματικής νεολαίας απολάμβαναν εξαιρετικά προνόμια, όπως πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στα μαθητικά της χρόνια ξεχώρισε για τις επιδόσεις της στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, την οποία ομιλεί με ευχέρεια. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (1973-1978) και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνήτρια. Το 1977, σε ηλικία 23 ετών, παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ, με τον οποίο χώρισε το 1982, αλλά μέχρι σήμερα φέρει το επώνυμό του. «Ακούγεται βλακώδες, αλλά δεν μπήκα σε αυτόν το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα», είπε αργότερα. Την ίδια περίοδο γνωρίστηκε με τον συνάδελφό της Γιόακιμ Ζάουερ (γ. 1949), τον οποίο παντρεύτηκε τον Νοέμβριο του 1998.
Στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίστηκε το 1989, μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, όταν διορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, στην οποία ηγείτο ο χριστιανοδημοκράτης Λόταρ Ντε Μεζιέρ.
Μετά την επανένωση της Γερμανίας ανέβηκε ταχύτατα στην πολιτική ιεραρχία, υπό τη σημαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Το 1990 εξελέγη για πρώτη βουλευτής στην περιοχή Στράλσουντ – Νορντφονπόμερν – Ρίγκεν του κρατιδίου Μακλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, έδρα την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 1991 ανέλαβε το πρώτο της υπουργικό πόστο. Διορίστηκε υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας στην κυβέρνηση του μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ενώ από το 1994 έως το 1998 διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος στην τελευταία κυβέρνηση Κολ.
Μετά την ήττα της συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών (CDU)- Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – Φιλελευθέρων (FDP) στις εκλογές του 1998, εξελέγη γενική γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στις 10 Απριλίου 2000 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων. Το σκάνδαλο αυτό αμαύρωσε και την εικόνα του επιτίμου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Χέλμουτ Κολ, την παραίτηση του οποίου από το αξίωμα αυτό ζήτησε με άρθρο στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» η Μέρκελ, εκπλήσσοντας το γερμανικό κοινό, το οποίο γνώριζε καλά ότι ο Κολ ήταν αυτός που την ανέδειξε στην πολιτική.
Το 2005 η Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε καγκελάριος στην κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτό το υψηλό πόστο στη Γερμανία. Μετά τις εκλογές του 2009 διατήρησε τη θέση της επικεφαλής συμμαχικής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών, ενώ μετά τις εκλογές του 2013 ηγήθηκε εκ νέου του «Μεγάλου Συνασπισμού».
Μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2013, σχηματίστηκε η τρίτη κυβέρνησή της.
Η Μέρκελ επανεξελέγη καγκελάριος και ορκίστηκε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Εξελέγη καγκελάριος για τέταρτη συνεχόμενη φορά στις εκλογές του 2017.
Στις 14 Μαρτίου 2018 σχηματίστηκε η τέταρτη κυβέρνησή της με τη συμμετοχή των κομμάτων CDU, CSU και SPD.
Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου και σχεδόν κάθε χρόνο περιλαμβάνεται στις σχετικές λίστες που συντάσσουν κορυφαία περιοδικά, όπως το Time και το Forbes.
Πολλοί αναλυτές τη θεωρούν ως την πραγματική αρχηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσωπικότητα που επηρεάζει όσο καμία άλλη τα πολιτικά πράγματα της ενωμένης Ευρώπης.
Άνγκελα Μέρκελ με μια ματιά
Γέννηση: 17 Ιουλίου 1954, Αμβούργο, Γερμανία
Εθνικότητα: Γερμανική Υπηκοότητα
Πολιτικό κόμμα: Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU)
Κατηγορεί την Ελλάδα και προαναγγέλλει νέες έρευνες στο Αιγαίο ο Τσαβούσογλου
Τσαβούσογλου Αιγαίο: Νέες σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά Κρήτης και Ρόδου προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. "Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα" τόνισε παράλληλα.
Η Άνγκελα Μέρκελ ζητά να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο
Μέρκελ Ερντογάν Αιγαίο: Να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας επιθυμεί η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που θέλουν το Oruc Reis να πλέει στην ελληνική ΑΟΖ.
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Το 55% στην Τουρκία δεν θέλει τον Ερντογάν - Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Η έρευνα αναλύει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πως ο κορωνοϊός επηρεάζει τις δύο χώρες, ενώ από την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει και η γνώμη του κοινού για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας στον γερμανικό Τύπο
NAVTEX: Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αναφέρεται ειδικά στις δηλώσεις του Χαμί Ακσόι, ενώ σημειώνει ότι η «Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει το τηλέφωνο».
Το Βερολίνο διαψεύδει την «Bild», επιβεβαιώνει την παρέμβαση Μέρκελ
Πόλεμος Ελλάδα Τουρκία: Το Βερολίνο διαψεύδει την εφημερίδα «Bild» που σε ρεπορτάζ της ανέφερε ότι οι δυο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μια πολεμική σύρραξη, αλλά επιβεβαιώνει την παρέμβαση Μέρκελ.
Τι βλέπουν στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Υφαλοκρηπίδα: Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Τι βλέπουν στον ειδικό θάλαμο επιχειρήσεων.