Ο Αλέξης Τσίπρας είναι Έλληνας πολιτικός και πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974. Έχει καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας και την Ελευθερούπολη (έχει προσφυγική καταγωγή απ’ τη μητέρα του από τον Αρτεσκό Ανατολικής Θράκης).
Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και σπούδασε στο ΕΜΠ Πολιτικός Μηχανικός απ’ όπου αποφοίτησε το 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολεοδομία-Χωροταξία στο ΕΜΠ.
Η πολιτική του δράση
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και τα φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές κομματικές νεολαίες.
- Το 2008 εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ.
- Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας και ανέλαβε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
- Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
- Τον Ιούλιο του 2013 εξελέγη Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Επανεξελέγη στο 2ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2016.
- Στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο υπήρξε ένας από τους αντιπροέδρους του.
- Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου και ορκίστηκε εκ νέου, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
- Στις 26 Ιανουαρίου 2015 ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο ανέλαβε εκ νέου στις 21 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.
Έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και ο Τσίπρας παρέδωσε τα πρωθυπουργικά σκήπτρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το Δημοψήφισμα του 2015
Στα τέλη Ιουνίου του 2015, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο ενέκριναν 178 βουλευτές και προκηρύχθηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου 2015. Το δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου 2015, είχε το ερώτημα εάν έπρεπε να εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας που απέστειλαν με τη μορφή τελεσιγράφου οι δανειστές στην κυβέρνηση.
Ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας, πήρε σαφή θέση υπέρ του “ΟΧΙ”.
Στις 3 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στο κοινοβούλιο, απέρριψε τις προειδοποιήσεις ορισμένων ηγετών ότι ένα “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,3 % υπέρ του ”ΟΧΙ”.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Τον Ιούνιο του 2018, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που υπέγραψε συμφωνία για το Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών. Επίσης, τον ίδιο μήνα ανακοίνωσε την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στις 20 Αυγούστου, αλλά με ταυτόχρονη συμφωνία για πολυετή επιτήρηση της χώρας από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από τις 20 Οκτωβρίου 2018, ανέλαβε παράλληλα με την προεδρία της κυβέρνησης και το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παρέδωσε στον Γιώργο Κατρούγκαλο μετά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου 2019.
Το 2019 προτάθηκε για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Οικογένεια και προσωπική ζωή
Ο Αλέξης Τσίπρας συζεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα, μαζί με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους. Έχει δηλώσει άθεος και δεν έχει τελέσει θρησκευτική βάπτιση για τα παιδιά του.
Κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας έδωσε πολιτικό όρκο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο. Το 2015 τιμήθηκε απ’ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο με τον Μεγαλόσταυρο των Ιπποτών του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου στην τάξη των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πανάγιου Τάφου και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει το έργο του Πατριάρχη σε σχέση με την ανάδειξη και την αναστήλωση των μνημείων που ανήκουν στο Πατριαρχείο.