Πάπας: Έκκληση για ειρηνευτικές διαδικασίες

Πάπας: Έκκληση για ειρηνευτικές διαδικασίες

Πηγή: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Άμεση δρομολόγηση ειρηνευτικών διαδικασιών ζητεί ο Πάπας Φραγκίσκος σε σημερινή του παρέμβαση από το Βατικανό, ζητώντας να τεθεί τέρμα στην πολεμική σύγκρουση.

Άμεση δρομολόγηση ειρηνευτικών διαδικασιών ζητεί ο Πάπας Φραγκίσκος σε σημερινή του παρέμβαση από το Βατικανό, ζητώντας να τεθεί τέρμα στην πολεμική σύγκρουση.

Έκκληση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις απεύθυνε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος, κατά το σημερινό, έκτακτο κήρυγμά του.

«Καλώ όλους όσους έχουν εξουσία επάνω στα έθνη να αναλάβουν συγκεκριμένη δέσμευση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, την επίτευξη εκεχειρίας και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ποντίφικας, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «ο αριθμός των νεκρών, οι τραυματίες, οι πρόσφυγες, οι οικονομικές και οι κοινωνικές ζημιές μιλάνε από μόνοι τους.

Προηγουμένως, ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε εμμέσως κριτική στη ρωσική πλευρά, για την πολιτική που ακολουθεί έναντι του Κιέβου.

«Μια νίκη χτισμένη επάνω σε ερείπια δεν θα είναι ποτέ πραγματική νίκη», τόνισε ο Πάπας,  καταδικάζοντας έναν «παράλογο και σκληρό» πόλεμο, δύο μόλις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής στη χώρα.

«Η 24η Φεβρουαρίου, που ξημερώνει σε δύο μόλις ημέρες, θα σηματοδοτηθεί η πρώτη επέτειος από την εισβολή στην Ουκρανία, μια χρονιά παράλογου και σκληρού πολέμου. Μια θλιβερή επέτειος», είπε ο Αργεντινός Πάπας που αναρωτήθηκε: «Θα μπορέσει ο Κύριος να συγχωρήσει τόσα εγκλήματα και βία; (…) Ας παραμείνουμε κοντά στον μαρτυρικό ουκρανικό λαό που συνεχίζει να υποφέρει και ας αναρωτηθούμε εάν έχουν γίνει όλα για να σταματήσει ο πόλεμος».

Η έκκληση αυτή του Ποντίφικα για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων γίνεται μια μόλις μέρα μετά την διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες. Η ένταση έχει αναμφίβολα τροφοδοτηθεί από την χθεσινή, κεντρική ομιλία του Β. Πούτιν σε ανώτατα στελέχη της ρωσικής κρατικής διοίκησης και από τον πολιτικό λόγο που ο Τζο Μπάιντεν εκφώνησε χθες στη Βαρσοβία. Ο πρώτος προανήγγειλε την απόσυρση της Ρωσίας από την πυρηνική συμφωνία New Start, ενώ ο δεύτερος υπογράμμισε ότι η Μόσχα προσέκρουσε στην αποφασιστικότητα των δυτικών δημοκρατιών και πως «η Ρωσία δεν πρόκειται να νικήσει ποτέ στο Κίεβο».

Εντούτοις, παρά τις προτάσεις για μεσολάβηση, η διπλωματία της Αγίας Έδρας δεν κατάφερε να επιβάλει την προβληματική της στη σύγκρουση για την Ουκρανία. Πλέον, ο Πάπας σκέπτεται σοβαρά να μεταβεί ο ίδιος στο Κίεβο και στη Μόσχα, για να βρει κοινούς τόπους συνεννόησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play