ΗΠΑ: Πράσινο φως στην έκδοση του πρώην προέδρου του Περού Αλεχάντρο Τολέδο

ΗΠΑ: Πράσινο φως στην έκδοση του πρώην προέδρου του Περού Αλεχάντρο Τολέδο

Πηγή: Radio Nacional

Ο κ. Τολέδο, 76 ετών, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ το 2019, όταν η Λίμα ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Η περουβιανή γενική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες Τρίτη μέσω Twitter ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως για να εκδοθεί ο Αλεχάντρο Τολέδο, ο πρώην πρόεδρος του Περού τον οποίο βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά.

Ο κ. Τολέδο, 76 ετών, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ το 2019, όταν η Λίμα ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Οι περουβιανές αρχές κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο (2001-2006) ότι έλαβε δωροδοκίες αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από τον κολοσσιαίο βραζιλιάνικο όμιλο των κατασκευών Οντεμπρέχτ σε αντάλλαγμα για την ανάθεση σε αυτόν δημοσίων συμβάσεων.

«Δεν έχουμε καθορισμένη προθεσμία (για την έκδοση) αυτή τη στιγμή, αλλά είναι απίθανο να πάρει μήνες», είπε ο Αλφρέδο Ρεμπάσα, επικεφαλής του τμήματος εκδόσεων της γενικής εισαγγελίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal N, προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν διαδικασίες σε συντονισμό με την Ιντερπόλ και τις αρχές των ΗΠΑ.

Ο κ. Τολέδο, που ζούσε στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο του 2022, μετά την αποφυλάκισή του υπό όρους έπειτα από την καταβολή εγγύησης το 2020, έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως δωροδοκήθηκε. Δεν αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν διαθέσιμος ούτε ο πρώην πρόεδρος ούτε η υπεράσπισή του στο κράτους της Λατινικής Αμερικής για να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Τον Αύγουστο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως θα παραδώσει στις περουβιανές αρχές ποσό περίπου 686.000 δολαρίων που βρισκόταν στην κατοχή του πρώην προέδρου και κατασχέθηκε.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελικοί λειτουργοί στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, λένε πως η Οντεμπρέχτ κατέβαλε πάνω από 25 εκατ. δολάρια στον πρώην πρόεδρο για να εξασφαλίσει αναθέσεις δημοσίων έργων οδοποιίας.

Αμερικανός δικαστής άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση του κ. Τολέδο το 2021, αποφαινόμενος ότι το αποδεικτικό υλικό που του παρουσιάστηκε για την υπόθεσή του «επαρκεί για να στηριχθούν οι κατηγορίες της παράνομης σύμπραξης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Ωστόσο την τελευταία λέξη είχε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Περουβιανός εισαγγελέας ζητεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών στον Αλεχάντρο Τολέδο για την υπόθεση, που συνδέεται με την κατασκευή δυο τομέων αυτοκινητοδρόμου ο οποίος συνδέει το νότιο Περού με τη Βραζιλία.

Η πολιτική τάξη στο Περού σαρώθηκε τα τελευταία χρόνια από σειρά σκανδάλων που συνδέονταν με την Οντεμπρέχτ.

Ο πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι αντιμετωπίζει επίσης έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Άλλος ένας πρώην πρόεδρος, ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play