Η Τουρκία βάζει “βαθιά το χέρι στην τσέπη” της Κεντρικής Τράπεζας για να κρατήσει τη λίρα σταθερή

Η Τουρκία βάζει “βαθιά το χέρι στην τσέπη” της Κεντρικής Τράπεζας για να κρατήσει τη λίρα σταθερή

Πηγή: AP PHOTO

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) χρησιμοποίησε επτά δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της λίρας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και τα αποθέματα ενδέχεται να παραμείνουν υπό πίεση τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν τραπεζίτες.

Η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ισοπέδωσε περιοχές του νότου, οδηγώντας στο προσωρινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου. Αλλά στις αγορές συναλλάγματος (FX), η λίρα έχει υποχωρήσει μόνο 0,2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον αρχικό σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου.

Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει φυσικά.

Η τράπεζα έχει εξισορροπήσει την αγορά συναλλάγματος “διοχετεύοντας τα νέα της έσοδα από συνάλλαγμα, ειδικά από τις εξαγωγές, στην αγορά εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ένας διευθυντής γραφείου συναλλαγών σε μια τράπεζα, μιλώντας στο Reuters. “Αυτό (η ανάκληση των αποθεματικών) δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η επάρκεια των αποθεματικών είναι χαμηλή. Επομένως, αναμένω τη συνέχιση των βημάτων για τη μείωση της ζήτησης συναλλάγματος”, πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

Η βουτιά στα αποθεματικά ήταν ένα τακτικό χαρακτηριστικό της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά από την ιστορική κατάρρευση του νομίσματος στα τέλη του 2021.

Η κεντρική τράπεζα αναπληρώνει τα αποθέματά της με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τους εξαγωγείς να της πουλήσουν μέρος των εσόδων και προτρέποντας εταιρείες και ιδιώτες να μετατρέψουν σκληρά νομίσματα για καταθέσεις σε λίρες.

Οι αρχές έλαβαν αρκετά μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση για συνάλλαγμα μετά από τον σεισμό, όπως μέσω του να παροτρύνουν τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν συναλλαγές παραγώγων στο Borsa Istanbul και με το να διευρύνουν το spread  στις συναλλαγές συναλλάγματος και χρυσού.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει υπό πίεση να αξιοποιήσει τα αποθεματικά και να διατηρήσει τη λίρα σταθερή βραχυπρόθεσμα. Οι ροές διεθνούς βοήθειας θα συμβάλουν στη μείωση της πίεσης, είπαν, ζητώντας ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η JP Morgan εκτίμησε ότι οι άμεσες ζημιές από τον σεισμό σε κτήρια και υποδομές ήταν 25 δισεκατομμύρια δολάρια και είπε ότι “η διεθνής βοήθεια μπορεί να αντισταθμίσει την πίεση που ασκείται στη λίρα”.

Οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή ως μία από τις πολλές κινήσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε πάνω από 85% πέρυσι. Η τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στο 8,5% την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play