CNN: Ο Πούτιν δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο όσο ο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο

CNN: Ο Πούτιν δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο όσο ο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο

Πηγή: Αρχείου

Η Μόσχα δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο τη Δευτέρα, ενόσω ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, ο οποίος φαίνεται να απέτυχε, σύμφωνα με το CNN.

Η Μόσχα δοκίμασε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο τη Δευτέρα, ενόσω ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, ο οποίος φαίνεται να απέτυχε, σύμφωνα με το CNN. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο αμερικανικό δίκτυο την Τρίτη ότι η Ρωσία ειδοποίησε τις ΗΠΑ εκ των προτέρων για τη δοκιμή του πυραύλου. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν τη δοκιμή ως κλιμάκωση.

Πρόκειται για έναν ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο SARMAT, που ονομάστηκε Satan II από το ΝΑΤΟ, και χαρακτηρίστηκε ως «υπερόπλο» από τον επικεφαλής της υπηρεσίας αεροδιαστημικής έρευνας της Ρωσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η δοκιμή απέτυχε, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν την ανέφερε στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το Κρεμλίνο την Κυριακή, μέσω της «γραμμής αποκλιμάκωσης» των δύο εθνών, ότι ο Μπάιντεν, θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στο πρώην σοβιετικό κράτος, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Η αναφερόμενη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές, καθώς και υπερηχητικά πυρομαχικά, είναι η τελευταία προφανής προσπάθεια του Πούτιν να κάνει «επίδειξη δύναμης» στις ΗΠΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play