Ο Λουκασένκο δημιουργεί στρατιωτική δύναμη 150.000 εθελοντών – Εκπαίδευση στα όπλα «σε κάθε χωριό και πόλη»

Ο Λουκασένκο δημιουργεί στρατιωτική δύναμη 150.000 εθελοντών – Εκπαίδευση στα όπλα «σε κάθε χωριό και πόλη»

Πηγή: Αρχείου

«Κάθε άνδρας πρέπει να μπορεί να χειριστεί όπλα, για να μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του, το σπίτι του, τη γη του και, αν είναι απαραίτητο, την πατρίδα του»

Ο κ. Λουκάσενκα, ο οποίος επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας όταν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχει πει επανειλημμένα πως ο στρατός του θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο εάν η χώρα δεχθεί επίθεση.

Έχει κρίνει ακόμη πως η «εμπειρία» στην Ουκρανία δείχνει πως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Λευκορωσίας.

«Σε περίπτωση που υποστούμε επίθεση, η αντίδραση θα είναι γρήγορη, σκληρή και αρμόζουσα», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος.

Εκπαίδευση στα όπλα «σε κάθε χωριό και πόλη»

Ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν διευκρίνισε πως η παραστρατιωτική δύναμη εθελοντών θα αποτελείται από 100.000 ως 150.000 μέλη, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της θα αυξηθεί αν κρίνεται πως απαιτείται.

Το σχέδιο είναι να γίνει εκπαίδευση σε κάθε χωριό και πόλη, πρόσθεσε.

Ο στρατός της Λευκορωσίας, που είναι επαγγελματικός, μετρά κάπου 48.000 μέλη, ενώ η συνοριοφυλακή διαθέτει περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

«Κολλητός» του Πούτιν

Παρίας για τη Δύση, ο κ. Λουκάσενκα, ο αρχηγός κράτους που έχει κυβερνήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη —κυβερνά τη Λευκορωσία για 28 χρόνια— εξαρτάται από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν του επέτρεψε να καταστείλει τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του 2020.

Η εξάρτηση αυτή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση, να ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο.

«Τα στοιχεία του ψυχρού πολέμου, η κούρσα εξοπλισμών και ο πυρηνικός εκβιασμός των ηγετών συγκεκριμένων δυτικών κρατών, έχουν επιστρέψει στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα», έκρινε ο λευκορώσος ηγέτης χθες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία επειδή παρείχε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play