Η ατζέντα της συνάντησης Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Η ατζέντα της συνάντησης Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Πηγή: Eurokinissi

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει τώρα συνάντηση με τον Έλληνα  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν πολλές διεθνοπολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δεικτική του θετικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το ενθουσιώδες μήνυμα του Άντονι Μπλίνκεν,  ο οποίος σημείωσε ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται κοινούς στόχους. Πρόκειται για ην διατήρηση της Ειρήνης και την διάδοση της Ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και, συνολικότερα, την ευρύτερη περιοχή, όπως σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, έχει υποστηρίξει ότι, κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και διεθνοπολιτικές αλλαγές.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι, από την πλευρά τους, οι «κερδισμένες» των πρόσφατων εξελίξεων, σε επίπεδο επικοινωνιακό και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας. Η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία μπόρεσε να διαβάσει ορθά τη ρωσική επεκτατική πολιτική πριν από ένα χρόνο. Κατάφερε να μην παρασυρθεί από μειοψηφικές πολιτικές φωνές, που «καλούσαν» σε αντινατοικές και αντιδυτικές αντιστάσεις. Απέφυγε τις κορώνες στις σχέσεις της με την Τουρκία και επέμεινε στο ζήτημα των F – 35, ενώ ανέπτυξε μια κατά ευρεία ομολογία επιτυχή διπλωματία των σεισμών.

Απεναντίας, η Τουρκία, την οποία μόλις επισκέφθηκε ο Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται περιπλεγμένη ανάμεσα σε σοβαρά ζητήματα και σε διαφορετικές απόψεις με τις ΗΠΑ και την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Έτσι, ενώ στην Ελλάδα επικρατεί ένα κλίμα γενικής συνεννόησης για τα προαναφερόμενα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, στην Τουρκία διαπιστώθηκε σαφής απόκλιση προσεγγίσεων στο ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία και ως προς το ζήτημα των F – 35.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και, στη συνέχεια, αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play