Άδωνις: Πρόγραμμα ΟΧΕ για τον Αμβρακικό

Άδωνις: Πρόγραμμα ΟΧΕ για τον Αμβρακικό

Πηγή: Γραφείο Τύπου

Η προγραμματική σύμβαση για τον σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού, υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης

Η προγραμματική σύμβαση για τον σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού, υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αρταίων και όλους τους Δημάρχους γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα Δήμαρχο.

Θέλω να σας πω ότι η ΟΧΕ είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο το οποίο, όμως, δεν έχουμε αξιοποιήσει στην Ελλάδα. Είναι από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με χαμηλή έως μηδενική απορρόφηση. Και είναι λυπηρό αυτό, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει ένα καταπληκτικό εργαλείο για να κάνουμε συνολική αξιοποίηση των πόρων σε διάφορες περιοχές και να τις αναβαθμίσουμε περιβαλλοντικά, τουριστικά, παραγωγικά, πολιτιστικά και αυτό δεν το έχουμε καταφέρει.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό που συμφωνούμε σήμερα θα δουλέψει. Να πω ότι η ΜΟΔ είναι το πιο μεγάλο εργαλείο που έχει το ελληνικό κράτος για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε καλύτερο οργανισμό στην Ελλάδα από τη ΜΟΔ. Η ΜΟΔ έχει τα πιο εξειδικευμένα στελέχη τα οποία γνωρίζουν πώς να κάνουν τις μελέτες, πώς να κάνουν απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και να είναι και γρήγοροι σε αυτό.

Στην ανησυχία αν τελικά θα φτάσουμε σε έργα, θέλω να πω ότι αν γίνουν οι μελέτες δεν υπάρχει καμία τέτοια ανησυχία. Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να βρούμε πόρους. Ευτυχώς, πόρους έχουμε εξασφαλίσει πάρα πολλούς, είμαι περήφανος στην διάρκεια της θητείας μου πέτυχα να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσό για το νέο ΕΣΠΑ που έχει πάρει η Ελλάδα ποτέ.

Με δική μου απόφαση, και φυσικά με κατεύθυνση του κυρίου Πρωθυπουργού, δώσαμε στις Περιφέρειες 30% μεγαλύτερους πόρους και ένα κομμάτι πηγαίνει και στις ΟΧΕ από αυτό το 30%. Άρα, πόροι υπάρχουν, από το ΕΣΠΑ, το Αγροτικό Ταμείο φυσικά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά έχουμε πολλούς διαθέσιμους πόρους.

Τι μας λείπουν; Μας λείπουν ολοκληρωμένες μελέτες που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους. Γιατί αν δεν έχεις μελέτες, δεν μπορείς να ξοδέψεις λεφτά, είναι τόσο απλό.

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, που κάνουμε σήμερα τι χαρακτήρα έχει; Να αξιοποιήσετε οι έξι δήμοι την τεχνική αρτιότητα των πιο εξειδικευμένων στελεχών της δημόσιας διοίκησης για να γίνει η διαδικασία σωστά και να μπορούν να γίνουν τα έργα.

Θα μου επιτρέψετε επικουρικά να σας πω ότι προσωπικά θεωρώ τη Δυτική Ελλάδα ένα θαύμα της φύσης. Δεν το λέω ως μισός Λευκαδίτης, προφανώς και η καταγωγή κάποιο ρόλο διαδραματίζει, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι εκπληκτικό μέρος.

Εμένα πάντα με εντυπωσιάζει το πώς έχει μείνει πίσω σε ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντικειμενικές δυνατότητες της περιοχής είναι τεράστιες.

Ο δε Αμβρακικός είναι ένα στολίδι της φύσης και του πλανήτη. Οι μελέτες που θα γίνουν δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να σεβαστούν απολύτως το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου και να αξιοποιήσουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, που θα δώσει θέσεις εργασίας και αναβάθμιση αυτού του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια.

Τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά χρήματα, θα είναι πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. Και είμαι βέβαιος πως αφού φτάσαμε εδώ, δεν ήταν αυτονόητο ούτε βέβαιο ότι θα φτάναμε, νομίζω ότι πια θα γίνει.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους Δημάρχους, το συνάδελφο, τον  Υπουργό, τον κύριο Λιβανό που είναι μαζί μας σήμερα εδώ. Και βεβαίως τη ΜΟΔ, τον Πρόεδρο αλλά και τα στελέχη της ΜΟΔ που έχουν αναλάβει αυτό το έργο.

Η ΜΟΔ, θέλω να το πω αυτό, αναλαμβάνει πολλά αυτή την περίοδο, ξέρω ότι ανησυχείτε, αλλά με έχετε σύμμαχο μέχρι τέλους σε αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται, και πιστεύω ότι θα είμαι αποτελεσματικός».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων τόνισε:

«Καταρχήν ευχαριστώ θερμά και εσάς, Υπουργέ και την ΜΟΔ για την πρόσκληση που απευθύνατε στους βουλευτές των περιοχών.  Ανταποκρίθηκα γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η κίνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ουσιαστικά δείχνει πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης συναινετικά, να το πούμε αυτό, το κοινό μέλλον.

Μόνο ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα και έτσι να πετύχουμε και την διασφάλιση της άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στην περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και την ανάπτυξη.

Εγώ θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τη ΜΟΔ, προφανώς τον Δήμαρχο Αρταίων για την πρωτοβουλία, όλους τους Δημάρχους οι οποίοι στο παρελθόν δούλεψαν σε αυτή την κατεύθυνση, την ενωτική.

Και βέβαια και εσένα, Άδωνι, διότι αγκαλιάζεις αυτή την προσπάθεια και δείχνεις ότι έχεις τα μάτια σου στραμμένα αναπτυξιακά και στην Δυτική Ελλάδα, η οποία είναι σε καθυστέρηση έναντι της Ανατολικής Ελλάδας και αντιμετωπίζεις τα ζητήματα όπως θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος πολιτικός, ένας σύγχρονος αναπτυξιακός ηγέτης.

Σε ευχαριστούμε, λοιπόν, για αυτό, ευχαριστούμε για τη σημερινή συνεργασία που θα οδηγήσει σε υπογραφή. Και εύχομαι σύντομα να είσαι και εκεί για να ξεκινήσουν τα έργα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play