Η βιαστική ανοικοδόμηση θα μπορούσε να θέσει την Τουρκία σε κίνδυνο μιας νέας καταστροφής, ακόμη και σεισμικής, εκτιμάται από αρχιτέκτονες μηχανικούς του γειτονικού κράτους.
Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για γρήγορη ανοικοδόμηση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη χώρα κινδυνεύει να υποστεί νέα καταστροφή, εκτός και αν επανεξεταστεί προσεκτικά ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η ασφάλεια των κτιρίων, λένε αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Μέρες μετά τον χειρότερο σεισμό της Τουρκίας στη σύγχρονη ιστορία, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τη νότια ζώνη καταστροφής μέσα σε ένα χρόνο, μια επιχείρηση συντηρητικών εκτιμήσεων που υπολογίζονται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλοι αναμένουν να είναι πολύ υψηλότερη.
Οι αρχές λένε ότι περισσότερες από 380.000 μονάδες σε 105.794 κτίρια χρειάζονται επειγόντως κατεδάφιση ή έχουν καταρρεύσει, από 2,5 εκατομμύρια κατασκευές σε όλη την περιοχή.
Μια οικοδομική έκρηξη καθόρισε την κυριαρχία του Ερντογάν δύο δεκαετιών, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνησή του έχει εισπράξει περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους που συνδέονται με τους σεισμούς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Ο φόρος, που εξακολουθεί να ισχύει, θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορη χρηματοδότηση για την έναρξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης.
Ενόψει των εκλογών έως τον Ιούνιο, η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει υποστεί ένα κύμα κριτικής τόσο για την απάντησή της στην καταστροφή όσο και για αυτό που πολλοί Τούρκοι λένε ότι ήταν χρόνια πολιτικής που οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες κτίρια να καταστραφούν τόσο εύκολα.
Ο Ερντογάν είχε πει ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τα ενοίκια όσων εγκαταλείπουν τις πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό. «Θα ξαναχτίσουμε αυτά τα κτίρια μέσα σε ένα χρόνο και θα τα παραδώσουμε πίσω στους πολίτες», είπε.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να επιβάλει προσεκτικά τα πρότυπα σεισμικής ασφάλειας και να χτίσει ασφαλέστερες κατασκευές στην περιοχή, η οποία διασχίζει ένα από τα τρία ρήγματα που διασχίζουν την Τουρκία.
«Δεν είναι μόνο απαραίτητο να αντικατασταθούν τα κατεδαφισμένα κτίρια, αλλά και να επανασχεδιαστούν οι πόλεις με βάση επιστημονικά δεδομένα, ώστε να μην χτίζονται σε ρήγματα και να αντλούνται διδάγματα από λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο Εσιν Κοιμέν, πρώην επικεφαλής του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Αρχιτέκτονες.