Κόσμος

Γερμανικές πιέσεις να φτάσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Μέρος της εγγύησης μιας βιώσιμης υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι ότι «όλοι όσοι μπορούν να παραδώσουν άρματα μάχης, θα το κάνουν», σημείωσε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στις χώρες που είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2, προέτρεψε στην εκπλήρωση της δέσμευσης, δεδομένου ότι η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως στα τέλη Ιανουαρίου.

Μέρος της εγγύησης μιας βιώσιμης υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι ότι «όλοι όσοι μπορούν να παραδώσουν άρματα μάχης, θα το κάνουν», σημείωσε ο Σολτς.

«Αυτό είναι το μήνυμα που ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους, η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ που θέλουμε να περάσουμε και εδώ στο Μόναχο», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει, μεταξύ άλλων εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία, καθώς και προσφέροντας υποστήριξη όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και τις προμήθειες.

Οι δηλώσεις Σολτς έρχονται καθώς αρκετές χώρες που είχαν υποσχεθεί να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 συνεχίζουν να κωλυσιεργούν, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της.

Η πρόοδος στις παραδόσεις των αρμάτων «δεν έχει και μεγάλη επιτυχία- για να το θέσω ευγενικά», παραδέχτηκε ο Πιστόριους την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Νορβηγία έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την παράδοση Leopards, ενώ η Ολλανδία και η Δανία έχουν αποστασιοποιηθεί από τις προηγούμενες υποσχέσεις τους -πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί απέχουν ακόμη πολύ από τα δύο τάγματα που ήλπιζε να συγκεντρώσει το Βερολίνο με τους συμμάχους του.

Πηγή: EURACTIV.de, ( Julia Dahm)