Oι δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την Ουκρανία προκάλεσαν ουσιαστικές συνέπειες: «Αν ήμουν πρωθυπουργός, δεν θα συναντούσα τον Ζελενσκι. Αν είχε σταματήσει τις επιθέσεις κατά των δυο αυτόνομων δημοκρατιών του Ντονμπάς, τα υπόλοιπα δεν θα είχαν συμβεί», δήλωσε πρόσφατα ο Καβαλιέρε. Πέρα από την αμηχανία στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης, είχαμε αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανακοίνωσε ότι μετά τις δηλώσεις αυτές του Καβαλιέρε, το ΕΛΚ αποφάσισε να ακυρώσει συνέδριο και σεμινάριό του, που θα γινόταν στην Νάπολη στις αρχές Ιουνίου. «Η στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι κάτι προαιρετικό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ιταλική κυβέρνηση και ότι στηρίζει, πάντα, την Φόρτσα Ιτάλια και τον αντιπρόεδρό της και Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι σύμφωνα με τον Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγελλάκης και τη DW.
«Αντί να μου ασκούν κριτική, ας εργαστούν όλοι για να αρχίσει η ειρηνευτική διαπραγμάτευση» απάντησε ο Ιταλός μεγιστάνας και πρώην πρωθυπουργός. Είναι σαφές, όμως, ότι οι θέσεις του, προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αφού, όπως διέρρευσε, ευρωβουλευτές από εννέα χώρες απείλησαν ότι θα μποϊκόταραν το συνέδριο της Νάπολης, αν δεν ακυρωνόταν.
Αλλαγή συμμαχιών για τις ευρωεκλογές του 2024;
Με μια ευρύτερη ματιά, σε ό,τι αφορά τις ζυμώσεις ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι προμηνύεται καθοριστική αλλαγή συμμαχιών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ότι η κεντροδεξιά του ΕΛΚ, δηλαδή, είναι όλο και πιο πιθανό να εγκαταλείψει την συμμαχία με τους σοσιαλιστές, εξαιτίας και των πρόσφατων σκανδάλων χρηματισμού. Και ότι, ως εναλλακτική στον ορίζοντα διαφαίνεται μια συμπόρευση του ΕΛΚ με τους Φιλελεύθερους αλλά και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, των οποίων ηγείται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
«Εγώ τάσσομαι υπέρ αυτής της λύσης. Θεωρώ ότι η συνέχιση της συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές, πλέον, είναι απίθανη. Θα δούμε τις ισορροπίες δυνάμεων μετά από τις ευρωεκλογές, αλλά ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ακριβώς αυτός» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι.