Οικονομία

Απαισιόδοξη η EBRD – Βλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2023 για την Ελλάδα

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος των υψηλών τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη παρέλθει.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, η EBRD διαβλέπει ανάπτυξη 1,5% φέτος, από 2,2% που ανέμενε στην προηγούμενη εκτίμηση του Σεπτεμβρίου, και ανάπτυξη 3% το 2024. Η τράπεζα αναμένει επίσης πως η Ελλάδα θα κλείσει το 2022 με ρυθμό 5,2%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% φέτος και 2,2% το 2024. Η επιτροπή εκτίμησε επίσης πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2022 κατά 5,5%.

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Η EBRD απευθύνει έκκληση προς τις οικονομίες να μην εφησυχάσουν έναντι των κινδύνων που προέκυψαν από τις κρίσεις των τελευταίων ετών, ιδίως στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της ανάκαμψης και της ανάπτυξης μετά τις κρίσεις…είναι, κατά την άποψή μας, εσφαλμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος στην EBRD.

Οι εξεταζόμενες από την τράπεζα οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% το 2023, από το 3% που αναμενόταν προηγουμένως. Με εξαίρεση ελάχιστες εξαιρέσεις, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών επί τα χείρω σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η τράπεζα αποδίδει τη στροφή αυτή στις υψηλές τιμές ενέργειας και στον επίμονο πληθωρισμό, που αμφότερα συνεχίζουν να ασκούν έντονες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η EBRD σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ πολέμου, ενόσω οι εισαγωγές και ο ήπιος καιρός στην Ευρώπη στηρίζουν την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά. Ωστόσο, τονίζει, σε πραγματικούς όρους, τα επίπεδα των τιμών είναι αντίστοιχα με τα υψηλά της δεκαετίας του 1980 και ξεπερνούν κατά σχεδόν έξι φορές το αντίστοιχο κόστος στην Αμερική. 

Η τράπεζα σημειώνει ότι, ο πληθωρισμός στις εξεταζόμενες περιοχές κορύφωσε στο 17,5% τον Οκτώβριο και τώρα έχει διολισθήσει στο 16,5% κατά μέσον όρο. «Οι οικονομίες της EBRD εξακολουθούν να υποφέρουν από έναν συνδυασμό υψηλών τιμών ενέργειας και πληθωρισμού, με το δεύτερο να χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο καιρό σε σχέση με αυτό που αναμένει η αγορά, ώστε να υποχωρήσει», τόνισε η Javorcik.

moneyreview.gr