Κόσμος

Προς συμφωνία του Σούνακ για τους ελέγχους μετά το Brexit

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντάται, αυτήν την ώρα, με ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία για να συζητήσουν τους ελέγχους μετά το Brexit το 2020

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντάται, αυτήν την ώρα, με ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία για να συζητήσουν τους ελέγχους μετά το Brexit το 2020, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είναι κοντά σε συμφωνία για το λεπτό ζήτημα.

Ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «μεγάλη στιγμή» για να συμφωνήσει τη «σωστή συμφωνία» για τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, όπως δήλωσε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσε σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρ. Σούνακ και ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Κρις Χίτον – Χάρις έχουν αρχίσει να δέχονται τοπικούς αξιωματούχους κοντά στο Μπέλφαστ.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε στη συνέχεια να ανακοινώσει την Τρίτη, στη Βουλή του Λονδίνου, ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το θέμα που έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες μετά το Brexit και έχει προκαλέσει πολιτικό αδιέξοδο στην επαρχία.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο διαπραγματεύτηκε και υπογράφηκε ταυτόχρονα με τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί τη βρετανική επαρχία, η οποία έχει τα μοναδικά βρετανικά χερσαία σύνορα με την ΕΕ, στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ παρέχει ελέγχους για εμπορεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Εάν δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία αποτελεί πηγή έντασης που οδήγησε στην επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών το 2022.

Παράλληλα προς τις συζητήσεις με την ΕΕ, αυτές οι συνομιλίες στο Μπέλφαστ στοχεύουν στο να «διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε λύση επιλύει πρακτικά προβλήματα επί τόπου, ικανοποιεί τους στόχους μας και διατηρεί τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλο σημάδι επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι το σημερινό ταξίδι του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών  Τζέιμς Κλέβερλι στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Το ερώτημα βρίσκεται στην «καρδιά» του αδιεξόδου των θεσμών στην επαρχία, που στερήθηκαν την κυβέρνηση για ένα χρόνο λόγω του μποϊκοτάζ των συνδικαλιστών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), που θέλουν την εγκατάλειψη του πρωτοκόλλου και ανακοινώνουν ότι είναι δύσκολο να επικροτήσουν οποιαδήποτε συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν παραδέχτηκε ότι «η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί μεταξύ της ομάδας της ΕΕ και της ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διανυθεί».

Το Λονδίνο ζητά ειδικότερα από την ΕΕ να διευκολύνει τους τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, που επικρίνονται από τους συνδικαλιστές. Οι Βρετανοί ζητούν επίσης να καταργηθεί ή να μειωθεί ο ρόλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλέπει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Με αναφορές από: BBC, Reuters