Την άμεση δημιουργία ενός ΝΑΤΟ για την οικονομία, ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ» ζητεί η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος των Συντηρητικών Λιζ Τρας. Η νέα αυτή Ατλαντική Συμμαχία θα είναι οικονομικό αντίβαρο στην ανερχόμενη Κίνα, που την θεωρεί απειλή για τον ελεύθερο δυτικό κόσμο.
Στην πρώτη της σημαντική ομιλία μετά την αποχώρησή της από την εξουσία, η Τρας παροτρύνει τις δημοκρατίες να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Κίνας, καθώς προειδοποιεί ότι «ο ελεύθερος κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο».
Μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής στο Τόκιο την Παρασκευή, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας —η οποία παραιτήθηκε από το αξίωμα μετά από μόλις 49 ημέρες στη θέση του— θα υποβάλει έξι προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ» για την υπεράσπιση των χωρών-μελών από την πίεση από αυταρχικά καθεστώτα.
Η ομιλία της πρώην πρωθυπουργού θα θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της για την Κίνα καθώς βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια ανανέωση της στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας, γνωστή ως ολοκληρωμένη αναθεώρηση, που αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα .
Η Λιζ Τρας αποκαλεί την Κίνα «απειλή», αλλά ο Ρίσι Σούνακ, σημερινός πρωθυπουργός, έχει δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοια γλώσσα, αναφερόμενος στη χώρα ως «συστημική πρόκληση».
Μιλώντας στο Συμπόσιο της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, η Τρας αναμένεται ότι θα προτείνει έναν έλεγχο σε κρίσιμες βιομηχανίες, βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς με την Ταιβάν, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εμπορικών συμφωνιών, καθώς και αναβάθμιση στο διπλωματικό καθεστώς του νησιού.
Η Τρας θα προτρέψει επίσης την ομάδα των μεγάλων οικονομιών της G7 να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθούν στο Πεκίνο σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης γύρω από την Ταιβάν.
Η ομιλία – αποσπάσματα της οποίας κυκλοφόρησαν εκ των προτέρων από την ομάδα του Politico – σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια συμμετοχή της πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την ταραχώδη θητεία της στο Νο. 10 της Ντάουνιγκ Στριτ.. Αναμένεται να τονίσει «μια κοινή πίστη στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία» και την ανάγκη να διατυπωθεί «μια ισχυρή απάντηση στα στρατηγικά ζητήματα που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».
Η Τρας θα καταδικάσει ρητά τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας υπό τον παλιό της αφεντικό, Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι μια κρατική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την περίοδο «έστειλε λάθος μήνυμα».
Αντίθετα, θα πει, «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Ταιβάν».
Η παρέμβαση υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της Τρας να συνεχίσει να μιλάει ανοιχτά για την εξωτερική πολιτική, παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε από τη βρετανική πρωθυπουργία μόλις πριν από τέσσερις μήνες, καθώς οι συνάδελφοί της έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη διοίκησή της εν μέσω αναταραχών που προκλήθηκαν στην αγορά από την μακροοικονομική πολιτική της.