Η κλιμακούμενη επιθετικότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά της Ουκρανίας φέρνει την πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι πιο κοντά στην κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια της ΕΕ- δήλωσε ο καθηγητής Λορέντζο Καστελάνι στη EURACTIV Ιταλίας.
Η πρόσφατη επίθεση του Μπερλουσκόνι κατά του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο εντάσσεται ο ίδιος.
«Η ομάδα του ΕΛΚ απορρίπτει σθεναρά τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την Ουκρανία. Δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική μας γραμμή. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Δεν θα ενδώσουμε στο αφήγημα του Πούτιν και η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ.
Σύμφωνα με τον Λορέντζο Καστελάνι, καθηγητή ιστορίας και πολιτικών θεσμών στο Πανεπιστήμιο LUISS Guido Carli, η ρητορική του Μπερλουσκόνι δείχνει ότι η Μελόνι -της οποίας το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR)- είναι, στην πραγματικότητα, πιο κοντά στο ΕΛΚ.
«Το ΕΛΚ δεν είχε ποτέ εξαιρετικές σχέσεις με τον Μπερλουσκόνι τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά σε αυτό το στάδιο, η ηγεσία του ΕΛΚ έχει κάθε συμφέρον να χτυπήσει τον Μπερλουσκόνι και να αποστασιοποιηθεί από αυτόν ώστε να συμπεριλάβει την Μελόνι στους κύκλους του», δήλωσε ο Καστελάνι.
«Πρόκειται για έναν απλό πολιτικό υπολογισμό. Η Μελόνι έχει μια γραμμή εξωτερικής πολιτικής πολύ πιο κοντά σε εκείνη του ΕΛΚ από ό,τι ο Μπερλουσκόνι, και [η Μελόνι] αξίζει πολύ περισσότερο επειδή είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ προσπάθησε πρόσφατα να διαμορφώσει μια συμμαχία μεταξύ του ΕΛΚ και του ECR σε μια συνάντηση στη Ρώμη με τον Μελόνι. Ωστόσο, αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κεντροδεξιού κόμματός του, ιδίως από το Βερολίνο.
Ο Καστελάνι εξήγησε ότι παρά την έντονη αντίδραση, το ΕΛΚ δεν θα διώξει τον Μπερλουσκόνι, όπως έκανε στο παρελθόν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.
«Ο Μπερλουσκόνι μάλλον θα υποτιμηθεί μόνο, ενώ θα σφυρηλατηθεί μια στενότερη συμμαχία με τους Συντηρητικούς (ECR), των οποίων ηγείται η Μελόνι, και την ομάδα ID, στην οποία ανήκει η Λέγκα», είπε.
«Ο Βέμπερ έχει κάθε συμφέρον να αλλάξει τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κινηθεί πιο κοντά στη δεξιά, αντί να παραμείνει στο πλευρό των σοσιαλιστών», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αν αποδυναμωθεί η ηγεσία του Βέμπερ, η ήδη δύσκολη πολιτική επιχείρηση με τους συντηρητικούς θα μπορούσε να τιναχτεί στον αέρα.
Από την άλλη πλευρά, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Μελόνι να απεμπλακεί από τους Πολωνούς του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητοί σε ορισμένα μέλη του ΕΛΚ.
«Ο βαθύτερος λόγος που ωθεί τον Βέμπερ είναι να συγκεντρώσει αρκετά δεξιά κόμματα, όχι πολύ κυριαρχικά, ώστε να συνιστούν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα το 2024 και να επιλέξουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο Καστελάνι.
Στο μυαλό του Μπερλουσκόνι
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Μπερλουσκόνι κλιμάκωσε ξαφνικά τη ρητορική του κατά της Ουκρανίας, ο Ιταλός καθηγητής είπε ότι ο ηγέτης της Forza Italia έχει μακρά και γνωστή φιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο έχει αποκαλέσει ως έναν από τους στενότερους φίλους του.
Ο Καστελάνι σημείωσε ότι ο Μπερλουσκόνι πάντα πίστευε σε μια εξωτερική πολιτική που θα συμπεριλάμβανε τη Ρωσία στο δυτικό μπλοκ.
«Επομένως, το να υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία με κάποιο τρόπο σημαίνει για τον ίδιο να αποκηρύξει, στην τελευταία παρακαταθήκη της καριέρας του, την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε πάντα ως πρωθυπουργός», είπε.
Ένας δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι ο Μπερλουσκόνι αντιλαμβάνεται ότι ένα μέρος του κεντροδεξιού εκλογικού σώματος παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στη βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Η διαμάχη με τον Ζελένσκι θα μπορούσε να τον βοηθήσει να πάρει αποστάσεις από την Μελόνι και να δώσει τον τόνο στη Forza Italia», δήλωσε ο καθηγητής.