Η Νάνσυ Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν σαν τζογκερναύτης. Αψήφησε τις απειλές του κινεζικού καθεστώτος για να επισκεφθεί το νησί και αγνόησε τους Αμερικανούς στρατηγούς που είδαν το ταξίδι ως απερίσκεπτη πρόκληση. Εκστασιασμένα πλήθη την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο και το ξενοδοχείο της. Τίποτα, φαινόταν, δεν μπορούσε να την επιβραδύνει.
Και μετά γνώρισε τον Morris Chang.
Ο Chang, ο 91χρονος ιδρυτής του Goliath TSMC, χρησιμοποίησε ένα μεσημεριανό γεύμα στο προεδρικό μέγαρο της Ταϊβάν για να παραδώσει έναν μονόλογο στην Πελόζι και σε άλλους επισκέπτες Αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με τη νέα βιομηχανική πολιτική που αναδύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε σχόλια που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως λεπτομερώς, ο Chang στόχευσε τον νόμο για τα CHIPS and Science και το πακέτο επιδοτήσεων ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ημιαγωγών.
Η Πελόζι μου είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ότι ο Τσανγκ, ένας μηχανικός που έχει εκπαιδευτεί στο MIT και στο Στάνφορντ, ξεκίνησε με μια ελαφριά παρατήρηση. «Πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια – καλά, αυτή είναι μια καλή αρχή», είπε η Τσανγκ, σύμφωνα με την ανάμνησή της. Τέσσερα άτομα που ήταν παρόντα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της Πελόζι, είπαν ότι γρήγορα έγινε φανερό ότι ο Τσανγκ δεν είχε αστεία διάθεση.
Με τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, να κοιτάζει, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πίεσε την Πελόζι με ανησυχητικές ερωτήσεις σχετικά με το νόμο CHIPS — και αν η πολιτική αντιπροσώπευε μια γνήσια δέσμευση για την υποστήριξη της προηγμένης βιομηχανίας ή μια παρορμητική προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αδράξουν ένα κομμάτι μια προσοδοφόρα παγκόσμια αγορά.
Ο Chang δήλωσε ικανοποιημένος που η εταιρεία του θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις. Η TSMC είχε ήδη ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο σε εξέλιξη στην Αριζόνα. Αλλά πίστευαν πραγματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν τον εαυτό τους μια ισχυρή βιομηχανία παραγωγής τσιπ, ακριβώς έτσι;
Αυτό ακριβώς το ερώτημα κρέμεται τώρα πάνω από την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς προετοιμάζεται να εφαρμόσει τις δαπάνες για ημιαγωγούς στον νόμο για τα CHIPS και την Επιστήμη. Η επόμενη φάση πρόκειται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα με την αποκάλυψη από το Υπουργείο Εμπορίου λεπτομερούς διαδικασίας χορήγησης επιδοτήσεων. Ο νόμος μοιάζει ήδη με χρήσιμο πολιτικό τρόπαιο για τον Μπάιντεν, διεκδικώντας εξέχουσα θέση στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.
Ο νόμος είναι ένα έμβλημα, όπως λέει ο Μπάιντεν, της δέσμευσής του να δημιουργήσει θέσεις εργασίας του μέλλοντος και να θωρακίσει την οικονομία της Αμερικής ενάντια στις διαταραχές που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ολοένα και πιο μαχητική Κίνα, ενδεχομένως επιτιθέμενος στην Ταϊβάν. Η παροχή επιδοτήσεων στην κατασκευή τσιπ θα «διασφαλίσει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού για την Αμερική θα ξεκινήσει από την Αμερική», είπε ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο.
Αυτό απέχει πολύ από το σίγουρο στοίχημα. Όπως είπε ο Chang στην Pelosi, υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της περικοπής των κρατικών επιταγών και της δημιουργίας μιας αυτοσυντηρούμενης βιομηχανίας τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειλικρινείς ανησυχίες του αντιπροσωπεύουν έναν πρόχειρο οδηγό για τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτική ημιαγωγών του Μπάιντεν για να πετύχει, πολύ καιρό αφότου η άμεση πολιτική φανφάρα έχει υποχωρήσει – και πολύ πέρα από το σημείο που έχουν εξαντληθεί οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις της για μεγάλες επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο Chang προειδοποίησε ότι ήταν τρομερά αφελές των Ηνωμένων Πολιτειών να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα το δρόμο τους σε μια από τις πιο περίπλοκες αγορές παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο. Το έργο της κατασκευής τσιπ ημιαγωγών ήταν σχεδόν απίθανο περίπλοκο, είπε, απαιτώντας την εργασία της Ηράκλειας απλώς για την απόκτηση των πρώτων υλών που εμπλέκονται και απαιτούσε μικροσκοπική ακρίβεια στην κατασκευή των εργοστασίων κατασκευής και στη συνέχεια στη συναρμολόγηση των ίδιων των τσιπ.
Πηγή: politico.com/By ALEXANDER BURNS