Global News

DW: Τσαβούσογλου – «Ευχαριστώ, φίλε Έλληνα»

Στην αλληλεγγύη που επέδειξαν η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν ειδική μνεία τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην αλληλεγγύη που επέδειξαν η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν ειδική μνεία τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τους σεισμόπληκτους και την Τουρκία   σχολιάζει η ιστοσελίδα tagesschau του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Aναλύει μάλιστα και τον εγκάρδιο εναγκαλισμό Δένδια-Τσαβούσογλου σε ανταπόκρισή της με τίτλο «Ενωμένοι στην καταστροφή» σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δυο άντρες αγκαλιάζονται -από μόνο του, τίποτα ασυνήθιστο. Αλλά στην Ελλάδα και την Τουρκία προκάλεσε αίσθηση, ήταν μια από τις ελάχιστες θετικές στιγμές μπροστά στην καταστροφή του σεισμού που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους». Ο λόγος φυσικά για τους δύο υπ. Εξωτερικών, η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου των οποίων πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν επεισοδιακή, όπως υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια. Αλλά αυτή η εικόνα ανήκει στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Νοτιοανατολική Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενώ η αλληλεγγύη του ελληνικού πληθυσμού ήταν επίσης καταπληκτική από την αρχή. Τουρκία, οι ελληνικές ομάδες διάσωσης αντιμετωπίζονται ως ήρωες, παρ’ ότι λίγο καιρό πριν τα σημάδια της εξωτερικής πολιτικής ήταν κάθε άλλο παρά φιλικά και αλληλέγγυα […] Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φίλης, πολιτικός επιστήμονας από το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στην Αθήνα, “η κατάσταση ήταν και άλλοτε τεταμένη, όμως η γεωγραφία αποτελεί πεπρωμένο. Τη δεκαετία του ’90 υπήρχαν επίσης σημαντικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών – μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, είχαν φτάσει σχεδόν σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Όμως, μετά τον σεισμό του 1999, οι δύο χώρες έστειλαν αμέσως ομάδες διάσωσης η μία στην άλλη. Αυτό οδήγησε στη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών. Οι δύο χώρες βρήκαν κοινό έδαφος και συνειδητοποίησαν ότι αντιμετώπιζαν τις ίδιες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές […] Μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά θα υπάρξει μια νέα, πιο ήρεμη περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα διεξάγουν φέτος βουλευτικές εκλογές. Στο παρελθόν, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη σύγκρουση με την Αθήνα κυρίως για να αλιεύσει ψήφους μεταξύ των εθνικιστών. Παρ’ όλα αυτά, ενόψει του σημερινού πολύ θετικού κλίματος προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν θα έκανε μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό στη δημοτικότητά του, εάν ξεκινούσε εκ νέου τις απειλές”, κρίνει ο Φίλης.»

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει επίσης πως «στην Τουρκία, όποια πολιτική πλευρά βρει τη σωστή απόχρωση μεταξύ θλίψης κι οργής, θα μπορούσε σύντομα να κυβερνήσει τη χώρα. Η εφημερίδα Hürriyet έδωσε ειρηνικό τόνο προς την Ελλάδα, δημοσιεύοντας στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία ενός Έλληνα βοηθού και ενός Τούρκου που αγκαλιάζονται, ενώ αναγράφεται στα ελληνικά και στα τουρκικά η φράση “Ευχαριστώ, φίλε”».