Κόσμος

Απειλές Σέρβων εθνικιστών σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της σχέσης Βελιγραδίου-Πρίστινας

Το φιλορωσικό αίσθημα είναι έντονο στη Σερβία, καθώς η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ασκεί βέτο και δεν αναγνωρίζει επί 15 έτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί Σέρβοι εθνικιστές και φιλορώσοι υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου την Τετάρτη (15 Φεβρουαρίου), απειλώντας με εξέγερση, εάν η Σερβία αποδεχθεί ένα σχέδιο της Δύσης που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Κόσοβο, την πρώην νότια επαρχία της.

Το φιλορωσικό αίσθημα είναι έντονο στη Σερβία, καθώς η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ασκεί βέτο και δεν αναγνωρίζει επί 15 έτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν αφίσες που έγραφαν «Κόσοβο-Όχι παράδοση», ζητωκραύγασαν «Σερβία-Ρωσία» όταν ο υπερεθνικιστής Ντάμιαν Κνέζεβιτς κάλεσε σε μαζικές εξεγέρσεις αν το Βελιγράδι επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Πρίστινα.

«Εσείς (η κυβέρνηση) φοβάστε τις εξεγέρσεις. Σας ορκίζομαι, είμαστε έτοιμοι για πολλά περισσότερα», δήλωσε ο Κνέζεβιτς, του οποίου η οργάνωση «Λαϊκή Περίπολος» υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δραστηριοποιείται εναντίον των μεταναστών.

Ο Κνέζεβιτς παραδέχεται δεσμούς με τη μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας, η οποία πολεμά στην Ουκρανία.

Μετά τη διαμαρτυρία, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ισορροπεί μεταξύ των φιλοδοξιών της Σερβίας για την ΕΕ και των δεσμών της με τη Ρωσία, δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν οι διαδηλωτές «ήταν φιλορώσοι», αλλά είναι σίγουρος ότι «ήταν αντισέρβοι».

«Όλοι όσοι απείλησαν με δολοφονίες και ξυλοδαρμούς θα λογοδοτήσουν στους σερβικούς νόμους», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και των σωμάτων επιβολής του νόμου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η αστυνομία δήλωσε ότι δύο υποστηρικτές της οργάνωσης του Κνέζεβιτς που κατευθύνονταν προς το συλλαλητήριο είχαν συλληφθεί στα βόρεια της χώρας και ότι στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή και πυρομαχικά.

«Εάν η κρατική μας ηγεσία…αποτύχει να αποτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, ζητάμε από τη ρωσική ηγεσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της και να μας δώσει τουλάχιστον ένα μήνα για να απομακρύνουμε αυτόν τον προδότη», είπε ο Κνέζεβιτς στο πλήθος που ζητωκραύγαζε, αναφερόμενος στον Βούτσιτς.

Αν και έχει καταδικάσει επανειλημμένα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρουμ, η Σερβία έχει επικριθεί από τη Δύση επειδή δεν έχει θεσπίσει επίσημα κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι το επίπεδο ευθυγράμμισης της Σερβίας με τις κοινές εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «αποτελεί βασική προϋπόθεση πάνω από όλες τις προϋποθέσεις» για την ένταξη στην Ένωση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είχε πατάξει όσους επιχειρούσαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέσω της Σερβίας και τον Ιανουάριο επέκρινε τις προσπάθειες της ομάδας Wagner να στρατολογήσει μισθοφόρους από τη χώρα.