Κόσμος

Χιλιάδες παιδιά από Ουκρανία περνούν από ρωσικούς καταυλισμούς επανεκπαίδευσης σύμφωνα με αμερικανική έκθεση

Νέα έκθεση περιγράφει το δίκτυο δεκάδων ρωσικών στρατοπέδων που στοχεύουν να δώσουν στα παιδιά απόψεις υπέρ της Μόσχας, με ορισμένα παιδιά να κρατούνται επ' αόριστον

Τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία παρακολούθησαν ρωσικές κατασκηνώσεις «επαναμόρφωσης» τον περασμένο χρόνο, με αρκετές εκατοντάδες να κρατούνται εκεί για εβδομάδες ή μήνες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει επίσης επισπεύσει άσκοπα την υιοθεσία και την ανατροφή παιδιών από την Ουκρανία σε κάτι που θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με την έκθεση του Yale Humanitarian Research Lab. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν ένα χρόνο, παιδιά ηλικίας τεσσάρων μηνών μεταφέρθηκαν σε 43 στρατόπεδα σε ολόκληρη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης από τη Μόσχα Κριμαίας και Σιβηρίας, για «φιλο-ρωσική πατριωτική και στρατιωτική εκπαίδευση», είπε η κάνω αναφορά.

Σε τουλάχιστον δύο από τις κατασκηνώσεις, η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών καθυστέρησε κατά εβδομάδες, ενώ σε άλλες δύο κατασκηνώσεις, η επιστροφή ορισμένων παιδιών αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν να παράσχουν μια άποψη υπέρ της Μόσχας στα παιδιά μέσω των σχολικών προγραμμάτων, καθώς και μέσω εκδρομών σε πατριωτικά μέρη και συνομιλιών από βετεράνους, σύμφωνα με την έκθεση. Τα παιδιά έλαβαν επίσης εκπαίδευση στα πυροβόλα όπλα, αν και ο Nathaniel Raymond, ερευνητής του Yale που επέβλεψε την έκθεση, είπε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι τους έστελναν πίσω για να πολεμήσουν.

«Οι αυξανόμενες αποδείξεις για τις ενέργειες της Ρωσίας αποκαλύπτουν τους στόχους του Κρεμλίνου να αρνηθεί και να καταστείλει την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στα παιδιά της Ουκρανίας θα γίνονται αισθητές για γενιές». Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η έκθεση «αναφέρει λεπτομερώς τις συστηματικές προσπάθειες της Ρωσίας σε όλη την κυβέρνηση να μετεγκαταστήσει μόνιμα χιλιάδες παιδιά της Ουκρανίας σε περιοχές υπό τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου 43 στρατοπέδων και άλλων εγκαταστάσεων.

«Σε πολλές περιπτώσεις, η Ρωσία υποστήριξε ότι θα εκκενώσει προσωρινά τα παιδιά από την Ουκρανία υπό το πρόσχημα μιας δωρεάν καλοκαιρινής κατασκήνωσης, για να αρνηθεί αργότερα να επιστρέψει τα παιδιά και να διακόψει κάθε επαφή με τις οικογένειές τους». Η έκθεση ζητούσε να επιτραπεί σε ένα ουδέτερο σώμα να έχει πρόσβαση στους καταυλισμούς και να σταματήσει αμέσως η Ρωσία τις υιοθεσίες παιδιών από την Ουκρανία. Η έκθεση ανέφερε ότι βοηθοί του Πούτιν συμμετείχαν στενά στην επιχείρηση, ιδιαίτερα η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η προεδρική επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών. Ανέφερε ότι είπε ότι 350 παιδιά υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες και ότι περισσότερα από 1.000 περιμένουν την υιοθεσία.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον απάντησε στα ευρήματα της έκθεσης στο Telegram, λέγοντας: «Η Ρωσία δέχτηκε παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν με τις οικογένειές τους από τους βομβαρδισμούς» και «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε ανήλικους σε οικογένειες και σε περιπτώσεις απουσίας ή θάνατος γονέων και συγγενών – μεταφορά ορφανών υπό κηδεμονία».

Η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένοι γονείς πιέστηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να στείλουν τα παιδιά τους μακριά, μερικές φορές με την ελπίδα ότι θα επέστρεφαν. Άλλα, ανέφερε η έκθεση, «αποστέλλονται με τη συγκατάθεση των γονέων τους για μια συμφωνημένη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων και επιστρέφονται στους γονείς τους όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί». Η έκθεση -η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και δημόσιων λογαριασμών- ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που στέλνονται στους καταυλισμούς είναι «πιθανότατα πολύ υψηλότερος» από τους 6.000 που επιβεβαιώθηκαν.

Οι ερευνητές μίλησαν με τους γονείς των παιδιών που είχαν παρακολουθήσει τις κατασκηνώσεις ή κρατούνταν εκεί, καθώς και με παιδιά που είχαν παρακολουθήσει. «Αφού τηλεφώνησε στον διευθυντή του στρατοπέδου, σε μια μητέρα φέρεται να είπαν ότι τα παιδιά δεν μπορούσαν να επιστραφούν επειδή, «Εκεί υπάρχει πόλεμος». Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την εξήγηση που δίνεται στα παιδιά σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιστροφή τους. Ένας αξιωματούχος στο στρατόπεδο Medvezhonok είπε σε ένα αγόρι από την Ουκρανία ότι η επιστροφή του ήταν υπό όρους: τα παιδιά θα επέστρεφαν μόνο εάν η Ρωσία ανακατέλαβε την πόλη Izium, ανέφερε η έκθεση. Ένα άλλο αγόρι είπαν ότι δεν θα επέστρεφε σπίτι λόγω των «φιλοουκρανικών απόψεών του», ανέφερε η έκθεση.

Σε ορισμένους γονείς είπαν ότι τα παιδιά τους θα απελευθερωθούν μόνο εάν έρθουν φυσικά να τα παραλάβουν. Δεν επιτρεπόταν να παραλάβουν τα παιδιά συγγενείς ή άτομα με πληρεξούσια. Το ταξίδι από την Ουκρανία στη Ρωσία είναι δύσκολο και δαπανηρό, και οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι μητέρες των παιδιών μπορούν να τα ανακτήσουν. «Ένα σημαντικό μέρος αυτών των οικογενειών είναι χαμηλού εισοδήματος και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το ταξίδι. Ορισμένες οικογένειες αναγκάστηκαν να πουλήσουν υπάρχοντα και να ταξιδέψουν σε τέσσερις χώρες για να επανενωθούν με το παιδί τους», αναφέρει η έκθεση.

Ένα από τα στρατόπεδα βρίσκεται στην περιφέρεια Μαγκαντάν, περίπου 6.230 χιλιόμετρα (3.900 μίλια) από την Ουκρανία. Αυτό το τοποθετεί «περίπου τρεις φορές πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε η έκθεση. Ο Ρέιμοντ είπε ότι η Ρωσία «παραβιάζει ξεκάθαρα» την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου και χαρακτήρισε την έκθεση «γίγαντα πορτοκαλί συναγερμό» – αναφερόμενος στις δημόσιες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για απαγωγές παιδιών

Η ρωσική δραστηριότητα «σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε πρόσφατα ότι περισσότερα από 14.700 παιδιά είχαν απελαθεί στη Ρωσία, όπου ορισμένα είχαν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το AFP συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.

Πηγή: theguardian.com/Helen Sullivan

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο