Η μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλγαρία είναι κάτι που οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά, ιδιαίτερα επειδή είναι τόσο σημαντική για την ΕΕ, τις ίδιες αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ο’Μπράιαν, στην Εθνική Βουλγαρική Ραδιοφωνία.
Ο Ο’Μπράιαν ταξίδεψε στη Βουλγαρία μετά την επιβολή κυρώσεων σε πέντε ακόμη Βούλγαρους -μεταξύ των οποίων, πρώην υπουργοί και πρώην επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Κοζλοντούι- βάσει του νόμου Magnitsky των ΗΠΑ για διαφθορά την περασμένη εβδομάδα.
«Το μήνυμα των κυρώσεων είναι ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος καταπολέμησης της διαφθοράς, του γενικού εισαγγελέα, της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι πολύ σημαντική για την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Σε αυτό στηρίζουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε επίσης ο Ο’Μπράιαν στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες της ΕΕ στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για διαφθορά βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι είναι Βούλγαροι.
Πριν από ενάμιση χρόνο, ένας από τους πλουσιότερους Βούλγαρους, ο Βασίλ Μποζκόφ, ο οποίος κατείχε μεγάλο μερίδιο των επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών στη χώρα, καθώς και ο σημαίνων επιχειρηματίας και πολιτικός του DPS Ντέλιαν Πεέφσκι (Renew Europe) είχαν υποστεί κυρώσεις. Παρά τις κυρώσεις, ο Πεέφσκι εξελέγη και πάλι μέλος του βουλγαρικού κοινοβουλίου.
Η Βουλγαρία έγινε μέλος της ΕΕ το 2007, και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας, η χώρα δεν έχει επιτύχει κανένα αποτέλεσμα τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν η Ολλανδία και η Αυστρία για να ασκήσουν βέτο στην είσοδο της Βουλγαρίας στη Σένγκεν.
Η συνέχιση της δικαστικής μεταρρύθμισης αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη επιχορηγήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης. Μέχρι τώρα, τα κύρια κόμματα όπως το GERB και το DPS έχουν επιδείξει αντίσταση στα υποβληθέντα νομοσχέδια για τη να προχωρήσει η δικαστική μεταρρύθμιση, με αποτέλεσμα να μην υπερψηφίζονται τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Ο’Μπράιαν, ο σκοπός των κυρώσεων Μαγκνίτσκι είναι να μπορέσει η Βουλγαρία να διερευνήσει και να σταματήσει τη διαφθορά, προκειμένου να συμμετέχει πλήρως στην παγκόσμια οικονομία.
Το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ επεσήμανε ότι ανέθεσε την πλήρη επανεξέταση των πληροφοριών που διαθέτει η αστυνομία σχετικά με τα άτομα που περιλαμβάνονται στον αμερικανικό κατάλογο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το σφάλμα βαρύνει την Εισαγγελία. «Χρειάζεται κανείς να δει αυτόν τον επαίσχυντο κατάλογο (τον κατάλογο Μαγκνίτσκι) για να θυμηθεί ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και ότι πρέπει να ερευνηθούν;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Για μένα, το κίνητρο που αφορά τον Βλάντισλαβ Γκοράνοφ είναι πολύ ενδιαφέρον, ότι δηλαδή παρακίνησε ορισμένα άτομα να περάσουν συγκεκριμένη νομοθεσία. Μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε ποιος είχε την πλειοψηφία για να περάσει νομοθεσία. Η Εισαγγελία δεν μπορεί να περιμένει. Ας δραστηριοποιηθεί για μια φορά», πρόσθεσε.
Οι αμερικανικές κυρώσεις βάσει του παγκόσμιου νόμου Μαγκνίτσκι επιβλήθηκαν προσωπικά κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στον ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ όταν ήταν πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 2014-2021.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ αιτιολογούν τις κυρώσεις με την υιοθέτηση των νόμων για τα τυχερά παιχνίδια στη Βουλγαρία από την κοινοβουλευτική ομάδα του GERB.
Πηγή: EURACTIV.bg, ( Krassen Nikolov)