Ανοιχτούς κρατάει ακόμη τους προϋπολογισμούς πολλών τμημάτων η Μeta, καθώς η μητρική της Facebook, του Instagram και του WhatsApp προσανατολίζεται σε νέο γύρο απολύσεων.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι FT, τις τελευταίες εβδομάδες είναι ασαφείς οι προϋπολογισμοί και συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τον μελλοντικό αριθμό προσωπικού, με τους εργαζομένους να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να έχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο δουλειάς για το επόμενο διάστημα.
Οι ίδιες πηγές, που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρουν ότι εργασίες και αποφάσεις που συνήθως υπογράφονται μέσα σε λίγες ημέρες, τώρα χρειάζονται μέχρι και έναν μήνα, ακόμη και σε τομείς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένου του metaverse και της διαφήμισης.
«Έτος αποτελεσματικότητας»
Υπενθυμίζεται ότι η Meta, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο μαζικές απολύσεις 11.000 εργαζομένων, που αντιστοιχούσε στο 13% του προσωπικού της.
Ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχίσει να προσαθεί να μειώσει τα κόστη της με νέο σύνθημα: «το έτος αποτελεσματικότητας».
Η βελτίωση των προοπτικών της Meta στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου οδήγησε τις μετοχές της σε άνοδο 18%, προσθέτοντας 88 δισ. δολάρια στην χρηματιστηριακή της αξία.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι μετοχές των Big Tech, ιδιαίτερα αυτές που εξαρτώνται από διαφημιστικά έσοδα, υπέστησαν μαζικό ξεπούλημα με φόντο το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό οδήγησε σε απολύσεις σε όλο το εύρος του κλάδου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής έκρηξης του κορωνοϊού πραγματοποίησε χιλιάδες προσλήψεις.
Οι επενδυτές της Wall Street εξέφρασαν πέρυσι την δυσαρέσκειά τους για τα οικονομικά της Meta, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας επένδυσής της 10 δισ. δολαρίων στο metaverse και του μεγάλου αριθμού εργαζομένων, καθώς η οικονομική επιβράδυνση άρχισε να πλήττει τα κέρδη της.
Παρά τη μείωση του προσωπικού τον Νοέμβριο, η οποία ήταν η πιο μεγαλύτερη στην ιστορία της Meta, αναμένονται περαιτέρω περικοπές γύρω στον Μάρτιο, καθώς η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε αξιολογήσεις απόδοσης του προσωπικού, γράφουν οι FT.