Ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει ήδη τους 30.000 και, μετά από ένα πρώτο διάστημα πανικού και θλίψης, φουντώνουν η οργή και ο θυμός στην τουρκική κοινωνία ενάντια στις «μαφίες των κτιρίων».
Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ανέχεται πλέον σε περισσότερους από 33.000, με την πλειονότητα των ειδικών να προβλέπουν διπλάσιο αριθμό θυμάτων και με ορισμένους από αυτούς να ομιλούν ακόμη και για εξαψήφιο αριθμό.
Αντιμέτωπες με την οργή που βουίζει στη χώρα ενάντια στις κατασκευαστικές μαφίες, όπως μεταδίδεται από τον τουρκικό Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να αντιδράσουν άμεσα, κινώντας τις σχετικές νομικές διαδικασίες εναντίον εργολάβων – κατασκευαστών για πλειάδα κακοτεχνιών. Οι συλλήψεις και τα εντάλματα σύλληψης πέφτουν σαν βροχή εναντίον εργολάβων, που έχουν διακριθεί στο προσοδοφόρο «άθλημα της κακοτεχνίας».
Βέβαια, οι κακές, οι αρνητικές κατασκευαστικές πρακτικές έχουν καταδικαστεί εδώ και καιρό, αλλά οι κοινωνικά ανεύθυνοι εργολάβοι βρίσκουν τρόπους μέχρι στιγμής να επωφελούνται διαχρονικά από την επιείκεια των κρατικών αρχών.
Μετά τον βίαιο σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περίπου17.000 ανθρώπους στη βορειοδυτική Τουρκία, γύρω από το Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, χρειάστηκαν να κυλήσουν έξι μήνες πριν από την πρώτη σύλληψη.
Στη συνέχεια, ξεκίνησαν περισσότερες από 2.000 διαδικασίες κατά των εργολάβων των κτιρίων που κατέρρευσαν, αλλά δεν επιβλήθηκε ποινή για 1.800 από αυτούς λόγω γενικής αμνηστίας που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 από την κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από ένα προεδρικό διάταγμα το 2007.
Την προηγούμενη δεκαετία, η Τουρκία είχε υιοθετήσει, επί ημερών Ερντογάν, μια σειρά προτύπων και κανονισμών με βάση τα πρότυπα της Καλιφόρνια, κατεξοχήν σεισμογενούς περιοχής. Τα πρότυπα και οι κανονισμοί αναθεωρούνταν τακτικά, με τελευταία φορά αναθεώρησης το 2018.
Εντούτοις, οι περισσότεροι από αυτούς τους κανονισμούς αγνοούνται από τους κατασκευαστές. Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για ανομολόγητες «κατασκευαστικές μαφίες», που δρουν και με την κάλυψη κεντρικών διοικητικών μηχανισμών.