Γεωπολιτικά

Δεν έλαβε δεσμεύσεις για ένταξη ο Ζελένσκι στη Σύνοδο της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έτυχε υποδοχής ήρωα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, καθώς πίεσε τους ηγέτες της ΕΕ να επισπεύσουν την παράδοση σύγχρονων όπλων για να σταματήσουν την επερχόμενη εαρινή επίθεση της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έτυχε υποδοχής ήρωα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, καθώς πίεσε τους ηγέτες της ΕΕ να επισπεύσουν την παράδοση σύγχρονων όπλων για να σταματήσουν την επερχόμενη εαρινή επίθεση της Ρωσίας.

Μετά τις επισκέψεις της Τετάρτης στο Λονδίνο και το Παρίσι για να πιέσει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ο Ζελένσκι συνάντησε τους ηγέτες της ΕΕ ως ειδικός προσκεκλημένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της ΕΕ, ο Ζελένσκι τους κάλεσε να υποσχεθούν ότι η Ουκρανία θα λάβει πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη «πιο γρήγορα από ό, τι ο επιτιθέμενος» μπορεί να προετοιμαστεί για αυτό που, όπως είπε, θα ήταν μια νέα επικίνδυνη εαρινή επίθεση.

«Μιλάμε για επίθεση όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης», είπε.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς που βοηθάτε, ευγνώμων σε όλους όσους καταλαβαίνουν πόσο πολύ η Ουκρανία αυτή τη στιγμή χρειάζεται αυτές τις δυνατότητες», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ζήτησε επίσης αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, δηλαδή να επιβληθούν κυρώσεις στη Rosatom, και τιμωρία των Ρώσων ηγετών που ευθύνονται για την εισβολή.

«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ελεύθερη την Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε στους ηγέτες.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ «η Ρωσία να μην κατασκευάσει νέους πυραύλους, να μην επιτεθεί στις πόλεις μας».

Ο Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να θέσει στο στόχαστρο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία και τον τομέα της πληροφορικής. Η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι το επόμενο, δέκατο πακέτο κυρώσεων αναμένεται περίπου στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιθανότατα καθοριστικοί. Δεν είναι η στιγμή να τρέμουμε, αλλά να αναπτύξουμε πλήρη υποστήριξη», δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Έρχονται μαχητικά αεροσκάφη;

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι άκουσε από αρκετούς ηγέτες της ΕΕ ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις.

Αν και τα κράτη μέλη δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τις δηλώσεις του, τα σχόλια του Ζελένσκι θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το έχω ακούσει από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες […] για την ετοιμότητα να μας δώσουν τα απαραίτητα όπλα και την υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Έχω μια σειρά διμερών συναντήσεων τώρα, θα θέσουμε το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αεροσκαφών», είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμενόταν να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο σε μικρές ομάδες κρατών μελών, με γνώμονα την τήρηση ενός στενού χρονοδιαγράμματος, με τον Ζελένσκι να αναμένεται να ασκήσει νέα πίεση στους συμμάχους για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

«Για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε τα όπλα, χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα, χρειαζόμαστε οικονομικά κεφάλαια. Υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες […] και ελπίζω να καταλάβετε ότι όταν βοηθάτε την Ουκρανία, βοηθάτε τον εαυτό σας», δήλωσε ο Ζελένσκι πριν από αυτές τις συνομιλίες.

Ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος πραγματοποιούσε συνομιλίες στις Βρυξέλλες σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για περισσότερα όπλα για την καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων, ότι το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών είχε επιλυθεί.

«Το ζήτημα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς και των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία έχει επιλυθεί», έγραψε ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, σε ανάρτησή του στο  Telegram.

«Θα ακολουθήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Παραμένει όμως η διχογνωμία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσει η προμήθεια όπλων.

«Είναι πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Νομίζω ότι όλοι μας κοιτάξαμε στις αποθήκες τι έχουμε. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπουν σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

«Πρέπει να βεβαιωθείτε απολύτως ότι δεν θα μπείτε σε μια άμεση αντιπαράθεση βάσει του άρθρου 5 μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα υπέρ και τα κατά τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να συζητούνται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες.

Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, αντέδρασε με προειδοποίηση στις νέες ανακοινώσεις.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη εμπλοκή της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τα όρια μεταξύ έμμεσης και άμεσης εμπλοκής σταδιακά εξαφανίζονται. Δεν μπορούμε παρά να λυπούμαστε γι’αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη Μόσχα.

«Οι ενέργειες αυτών των χωρών οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων […] κάνουν αυτή τη σύγκρουση πιο οδυνηρή… και αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν τους στόχους της χώρας μας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

‘Φέτος, το 2023’

Όσον αφορά το θέμα της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν «τον διάλογο για το μέλλον μας εντός της ΕΕ» φέτος, και όχι μόνο επειδή είναι ένας τρόπος να παρακινηθούν οι μαχόμενες ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Πιεζόμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, απευθύνθηκε στον Μισέλ, μιλώντας στα αγγλικά: «Όταν λέω φέτος, Σαρλ, εννοώ φέτος, 2-0-2-3», είπε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα Τύπου.

Όπως και την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο, η Φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να εμπλακεί στη συζήτηση χρονοδιαγραμμάτων για το πότε η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για μια αξιοκρατική διαδικασία», δήλωσε η ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την αξιολόγησή της σχετικά με την πρόοδο της Ουκρανίας αργότερα φέτος, με μια προφορική παρουσίαση των επτά μεταρρυθμιστικών συστάσεων του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ να αναμένεται την άνοιξη και την επίσημη δέσμη μέτρων διεύρυνσης το φθινόπωρο.

«Στο θέμα της προσχώρησης ο Ζελένσκι ήταν πιο σαφής στη συνέντευξη Τύπου από ό,τι πίσω από τις κλειστές πόρτες», δήλωσε στη συνέχεια αξιωματούχος της ΕΕ στους δημοσιογράφους.

Πηγή: Euractiv.gr/ Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο