Στους 4450 ανθρώπους ανέρχεται ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό και σε 20.000 φθάνει πλέον ο αριθμός των τραυματιών μετά από μια σειρά καταστροφικών σεισμών, οι οποίοι έπληξαν την νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία, αφήνοντας χιλιάδες κτίρια σε ερείπια καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Τουρκία οι νεκροί ανήλθαν σε 2.968 και οι τραυματίες σε 15.958, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης
(Afad), ενώ στη Συρία υπάρχουν τουλάχιστον 1.300 νεκροί και 3.400 τραυματίες.
Περίπου 7.800 άνθρωποι διασώθηκαν στην Τουρκία από τα ερείπια των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, ο ένας μεγέθους 7,7 και ο άλλος αργότερα μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανέφερε η κυβέρνηση και αναμεταδίδει το επίσημο πρακτορείο Anadolu. Περίπου 25.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών, συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης, σύμφωνα με τον ΟρχανΤατάρ, ανώτερο στέλεχος της εθνικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, της Afad, ο οποίος είπε ότι 12,1 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τις δέκα επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο .
Επιπλέον, δεκάδες είναι οι χώρες που άρχισαν να στέλνουν εκατοντάδες διασώστες και ειδικούς για να αναζητήσουν επιζώντες.
Η αντιπροεδρία της Τουρκίας ανέφερε ότι περισσότερα από 300.000 θύματα των σεισμών στεγάστηκαν σε πανεπιστημιακά κέντρα, καταφύγια και φοιτητικές εστίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι στην περιοχή, όπου υπάρχουν και ορεινά εδάφη που είναι δυσπρόσιτα, δυσχεραίνουν τις εργασίες διάσωσης. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε ορισμένες περιοχές και η κρατική εταιρεία πετρελαίου διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου στην περιοχή ως «προληπτικό μέτρο».
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) υπενθύμισε πριν από λίγο ότι, στις περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από τον σεισμό, υπάρχουν 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, και οι οποίοι είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η επικοινωνία με τη στεριά είναι πια δύσκολη λόγω «χρόνιων» διακοπών στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες, στις οποίες προστίθενται πληροφορίες για υποτιθέμενα οδοφράγματα στη βορειοδυτική Συρία, καθώς και σε τουρκικό έδαφος.
Οι εργασίες εκκαθάρισης συνεχίζονται
Από την πλευρά του,το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ και τους κυβερνητικούς οργανισμούς να «υποστηρίξουν» τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής
καταστροφής», σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Δεκατρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρόσφεραν ομάδες έρευνας και διάσωσης τη Δευτέρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι συνολικά 45 χώρες πρόσφεραν βοήθεια.
Σε αρκετές από τις δέκα τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο, σημειώθηκαν διακοπές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, με ορισμένες δεξαμενές να ραγίζουν, αν και οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν δομικές ζημιές. Ο πρώτος μεγάλος σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Afad, με επίκεντρο το Pazarcik της τουρκικής επαρχίας Καχρανμάρας. Στη συνέχεια, σημειώθηκαν έως και 145 ακόμη δονήσεις, μία από τους οποίες είχε μέγεθος 7,6 βαθμούς.
«Επειδή η απομάκρυνση των ερειπίων συνεχίζεται σε πολλά κτίρια στη ζώνη του σεισμού, δεν γνωρίζουμε πόσο
μεγάλος θα είναι ο αριθμός των θανάτων και των τραυματιών», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα. Στην επαρχία Καχραμανμάρας, μια 18χρονη γυναίκα βρέθηκε ζωντανή 12 ώρες μετά τον σεισμό και στο Ντιγιάρμπακι ένας άνδρας διασώθηκε αφού είχε παγιδευτεί για 14 ώρες, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στον Λίβανο, ακόμη και στην καρδιά της Βηρυτού. Ένα από τα σύμβολα της τεράστιας καταστροφής του σεισμού είναι το ιστορικό ρωμαϊκό κάστρο του Γκαζιαντέπ, το οποίο έμεινε όρθιο για περισσότερα από 1.700 χρόνια και ισοπεδώθηκε από τον σεισμό.Ζημιές υπέστη και η ιστορική ακρόπολη του Χαλεπίου στην Συρία, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμη, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των σχολείων στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο και όλοι οι αθλητικοί αγώνες ανεστάλησαν.