Πολιτική

Για την επόμενη ημέρα των κυπριακών εκλογών

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στην Κύπρο, μια ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των κυπριακών εκλογών.

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στην Κύπρο, μια ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των κυπριακών εκλογών. Το κύριο βάρος των πολιτικών εξελίξεων πέφτει στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) έναντι της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ανεξάρτητα όμως από το αν θα εκλεγεί ο Ν. Χριστοδουλίδης ή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης του ΑΚΕΛ, τα διακυβεύματα για την διακυβέρνηση του νησιού παραμένουν σοβαρά.

Η κυπριακή ειδησεογραφία αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ, ο μεγάλος ηττημένος των προεδρικών εκλογών, ασχολείται αποκλειστικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ο υποψήφιός του Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζει πως πρόθεσή του είναι να υπάρξει μια κομματική – συλλογική απάντηση στο ζήτημα της πολιτικής τακτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί στον δεύτερο γύρο.

Το ΔΗΣΥ κατέγραψε την χαμηλότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία του. Η κινητικότητα είναι μεγάλη στο παραδοσιακό κόμμα της Κύπρου, το οποίο βλέπει το πρώην στέλεχός του Νίκο Χριστοδουλίδη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και να αποκτά μια δυναμική εξουσίας καλλιεργώντας έναν σύγχρονο κεντρώο λόγο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ ο Α. Νεοφύτου δήλωσε πως στο ΔΗΣΥ «Θα παρθεί μία απόφαση. Η απόφαση μια θα είναι. Πολιτικά θα δούμε το ζήτημα, είμαστε κόμμα Αρχών, δεν είμαστε ούτε περαστικοί από την πολιτική, ούτε είναι παροδικό αυτό το ιστορικό κόμμα. Σε λίγο έχουμε το εκτελεστικό γραφείο για να συζητήσουμε τα διαδικαστικά και η τελική απόφασή θα ληφθεί από το πολιτικό Γραφείο».

Ανεξάρτητα από το εάν θα εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο νέος πρόεδρος θα είναι εκ των πραγμάτων υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της πληθωριστικής κρίσης, των σοβαρών κρουσμάτων διαφθοράς, της παράνομης μετανάστευσης και, βέβαια, του εκτροχιασμού της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και μια προβληματική οικονομία σε μια υπερεθνική ύφεση. Πέρυσι ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο 10,9%, πυροδοτώντας κοινωνικές αναταραχές, και οδήγησε σε γενική απεργία, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για τα κυπριακά χρονικά.

Επιπλέον, το πρόσφατο σκάνδαλο με τα διαβατήρια «τραυμάτισε» την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από μια δεκαετία στην εξουσία. Η έρευνα των δημοσίων αρχών της Κύπρου αποκάλυψε ότι ένα επενδυτικό σχήμα παρείχε παράνομα κυπριακά διαβατήρια σε επενδυτές, δίνοντάς τους έτσι πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια, η κύρια πρόκληση για τον επόμενο πρόεδρο θα είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», οι οποίες έχουν παγώσει για περισσότερα από πέντε χρόνια. Δεν έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις μετά την κατάρρευση των συνομιλιών που υποστηρίχθηκαν από τον ΟΗΕ στην Ελβετία το 2017. Το Κυπριακό έχει ουσιαστικά τεθεί στο περιθώριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ακανθώδες πρόβλημα έχει πάψει να υφίσταται.

Πραγματικά παρήγορο είναι, όμως, για τις ισορροπίες του κυπριακού κομματικού συστήματος, το ότι και οι δύο υποψήφιοι τηρούν ευνοϊκή στάση έναντι του ευρωενωσιακού εγχειρήματος και άρα, καλό θα είναι να αποκλειστούν απόψεις για «εσωτερικές» διαμάχες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για το κρίσιμο εθνικό θέμα.