Κόσμος

Η Ρωσία θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024;

Η είσοδος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κοστίσει στην Μόσχα τον διεθνή αποκλεισμό της σε διεθνές επίπεδο.

Η είσοδος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κοστίσει στην Μόσχα τον διεθνή αποκλεισμό της σε διεθνές επίπεδο. Η σκέψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός, εξέλιξη που σηματοδοτεί σοβαρές αντιδράσεις.

Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει, σύμφωνα με την περίφημη ρήση, και έτσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  (ΔΟΕ) δικαιολογεί τη θέση της να επιτρέψει σε αθλητές από την Ρωσία να συμμετέχει και πάλι σε διεθνείς αγώνες. Οι σκέψεις αυτές γίνονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανία αντέδρασε έντονα. Ο Ζελένσκι τόνισε πως το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο εφόσον η Ρωσία σταματήσει να διεξάγει πόλεμο και να δημιουργεί τρόμο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αντιλαμβάνεται, όπως διατείνεται, ότι υπάρχει «μια μεγάλη παγκόσμια πλειοψηφία» υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι αθλητές που υποστηρίζουν τον Πούτιν, ακόμα κι αν έχουν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό, όπως  υπάρχουν και εκείνοι που αρχίζουν να μιλούν επιφυλακτικά ενάντια στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Μπαχ, πρόσθεσε στη διαμάχη και την πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι οι ειδικοί εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για τον αποκλεισμό «λόγω διαβατηρίου ή τόπου γέννησης», κάτι που παραβιάζει την απαγόρευση των διακρίσεων.

Ο «πυρήνας» του ερωτήματος που έχει αρχίσει να απασχολεί αθλητές και κοινή γνώμη έχει περισσότερο πολιτικό παρά στενά αθλητικό χαρακτήρα. Η Ρωσία παραβιάζει διεθνές δίκαιο και διεθνή νομιμότητα στην Ουκρανία και για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, υφίσταται σοβαρές δυτικές κυρώσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Μόσχα έχει αποκτήσει συνείδηση της αρνητικής εξέλιξης της «πολεμικής επιχείρησης», όπως επιμένει να αποκαλεί το πολεμικό γεγονός. Η έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων έχει αρχίσει να τίθεται ως ζητούμενο από Ρώσους αξιωματούχος, αλλά και από δυτικές ελίτ. Αυτήν την φορά, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες συγκριτικά με το παρελθόν. Η κοινή και αθλητική γνώμη των δυτικών χωρών δεν έχει ακόμη πλήρως εξοικειωθεί με την ιδέα της ειρηνικής διαπραγμάτευσης. Αν συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις  για διάλογο και ειρήνευση, θα χρειαστεί να προετοιμαστεί κατάλληλα και η δυτική κοινή γνώμη, η οποία θα χρειαστεί επικοινωνιακή και πολιτική συνδρομή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Παρίσι, άλλωστε, και η προεδρική θητεία του Εμμανουέλ Μακρόν είναι πενταετής.