Κόσμος

Γερμανία: «Η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά σε σχέση με εμάς σε ορισμένους τομείς»

Αναφερόμενος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο κ. Μπάρτολ κάνει λόγο για ένα δίκτυο συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

«Η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε ορισμένους τομείς», δηλώνει ο νέος εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και ομοσπονδιακός υφυπουργός Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κτιρίων Σέρεν Μπάρτολ (SPD) και εκφράζει την πρόθεσή του να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Κεντρικών Ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά από τη Γερμανία σε ορισμένους τομείς. Η ψηφιοποίηση της διοίκησης είναι ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς αυτή τη στιγμή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας ή άδειας οδήγησης στο smartphone τους. Επιπλέον, υπάρχει ήδη πολύτιμη γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση από την οποία μπορούμε να επωφεληθούμε», δηλώνει ο κ. Μπάρτολ στο DEMO, το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την αυτοδιοίκηση και αναδεικνύει ως παράδειγμα την πόλη των Τρικάλων, όπου, όπως λέει, «μπορεί κανείς να εκτυπώσει επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησής του σε αυτόματο μηχάνημα». Στην Ελλάδα, συνεχίζει, «υπάρχει επίσης πλούσια εμπειρία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης», η οποία θα μπορούσε να εισαχθεί και στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο κ. Μπάρτολ κάνει λόγο για ένα δίκτυο συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με στόχο, όπως λέει, την ενίσχυση του πνεύματος της ευρωπαϊκής κοινότητας και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με όρους βιωσιμότητας. «Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις της καθημερινής ζωής των τοπικών κοινωνιών και στις δύο χώρες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, η ΕΓΣ διοργανώνει εξειδικευμένα σεμινάρια ή συνέδρια που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους και των δύο χωρών. Από την ίδρυση της ΕΓΣ το 2010, έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες συνεργασίες μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων. Η ΕΓΣ αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, η ΕΓΣ δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις, με αποτέλεσμα οι ελληνογερμανικές σχέσεις να επισκιαστούν από τις αμφιλεγόμενες συζητήσεις για την χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική. Είναι ωστόσο ευχάριστο, συνεχίζει, το γεγονός ότι «σχήματα διαλόγου όπως η ΕΓΣ ή το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια». Τονίζει επίσης ότι «ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή, με τη Ρωσία να έχει ξεκινήσει έναν βίαιο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, είναι σημαντικό να έρθουμε πιο κοντά» και αναφέρει ως σημαντικότερες προκλήσεις τον πόλεμο, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, την παγκοσμιοποίηση και τη δημογραφική αλλαγή.

«Πολλοί προβληματισμοί της καθημερινότητας είναι παρόμοιοι στη Γερμανία και Ελλάδα. Η ΕΓΣ επομένως, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια αυτοδιοικητική πλατφόρμα όπου πραγματοποιούνται ανταλλαγές γνώσεων και εμπειριών επί ίσοις όροις, προκειμένου να συμβάλουν άμεσα στη βελτίωση της ζωή των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό το μοντέλο είναι επί του παρόντος σχεδόν μοναδικό στην Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Μπάρτολ και εκφράζει την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον ομόλογό του από την ελληνική κυβέρνηση, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, «προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της ΕΓΣ». Ως εντεταλμένος, «είμαι πρωτίστως υπεύθυνος για την πολιτική καθοδήγηση του δικτύου της ΕΓΣ. Ωστόσο, κατά βάση θεωρώ ότι ο ρόλος μου είναι να παρακολουθώ, να μεσολαβώ και να διευκολύνω τις διαδικασίες. Όπου τα προκύπτουν εμπόδια, μπορώ να συνεργάζομαι με τον Έλληνα ομόλογό μου, κ. Πέτσα, για τη διαμεσολάβηση και την εξεύρεση λύσεων», δήλωσε, ενώ ως βασικούς στόχους της θητείας του αναφέρει την προώθηση των διαδημοτικών/διαπεριφερειακών συνεργασιών με τη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την ένταξη νέων θεμάτων στην ΕΓΣ, όπως ο αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός, το ζήτημα της κλιματικής ανθεκτικότητας ή η παροχή οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο