Ο Λούλα, ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, προορίζεται για την θέση του διαπραγματευτή στην ειρηνική επίλυση του ρωσο – ουκρανικού πολέμου, με την ενεργό παραίνεση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Η επιλογή του Λούλα δεν θα είναι, εντούτοις, απαλλαγμένη από θεμελιωμένες αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Deutsche Welle και της Süddeutsche Zeitung, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος θεωρείται από το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ως «σύντροφος», ακόμη και ως φίλος. Για τον Σολτς παλαιός γνώριμος. Διατήρησε μαζί του επαφή από τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του, ακόμη κι όταν μπήκε φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς.
Οι απεσταλμένοι της Süddeutsche Zeitung στη Βραζιλία υπενθυμίζουν ότι ο Βραζιλιάνος πολιτικός απέδειξε και στο παρελθόν ότι καταφέρνει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντιμαχόμενες πλευρές, τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στην Εγγύς Ανατολή. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο Λούλα ζητά μια άλλους είδους συμμαχία, μια διεθνή συμμαχία δυνάμεων με την συμμετοχή της χώρας του, της Κίνας, των Ινδιών αλλά κι άλλων κρατών μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνηθίζει να προχωρά σε αμφιλεγόμενες ή ακόμη και σε γκροτέσκο διεθνοπολιτικές επιλογές και γεωπολιτικές αναζητήσεις. Η παροιμιώδης, λόγου χάριν, επιμονή στην άρνηση αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Leopard 2 έστρεψαν, πριν από ελάχιστες ημέρες, το σύνολο των δυτικών κυβερνήσεων εναντίον του. Ενδεικτική του κλίματος απόψεν και αντιδράσεων που προκάλεσε η άκρως αμφιλεγόμενη επιμονή, ήταν η παρέμβαση του ηγετικού στελέχους των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο διερωτήθηκε εάν τα γερμανικά τανκ προορίζονται από τον Όλαφ Σολτς για την αρτιότερη φύλαξη της περιοχής της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
Η ίδια η ειρηνευτική διαπραγματευτική διαδικασία προϋποθέτει, για να είναι ευρέως αποδεκτή και επιτυχής, την εμπλοκή σ’ αυτήν πρόσωπα με υψηλό κύρος και με σοβαρή πολιτική παρουσία. Οι απόψεις του νέου προέδρου της Βραζιλίας χαρακτηρίζονται από μαξιμαλιστικές, οικονομικές και πολιτικές, διεκδικήσεις, που κινούνται από την επανακρατικοποίηση ολόκληρων τομέων της εθνικής οικονομίας έως την εκτεταμένη καχυποψία έναντι των διεθνών ειρηνευτικών θεσμών και των υπερεθνικών μηχανισμών διαχείρισης της ένοπλης βίας.
Η πρόσφατη καταδίκη σε δώδεκα έτη φυλάκισης για το σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως «Πλυντήριο αυτοκινήτων», δεν προμηνύουν έναν αξιόπιστο διεθνή παράγοντα, ικανό να συντονίσει μία τόσο κρίσιμη διεθνή διαπραγμάτευση με αντικείμενο τις ρωσικές θηριωδίες σε βάρος των Ουκρανών.
Και για να υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση ή, έστω, επίσημη μεσολάβηση, θα πρέπει και τα δύο μέρη να αντιμετωπίζουν το πρόσωπο του μεσολαβητή ως πολιτικά φερέγγυο και υπερεθνικά αξιόπιστο πρόσωπο. Η διαφαινόμενη επιλογή του Γερμανού καγκελάριου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τα απαραίτητα εχέγγυα πολιτικής φερεγγυότητας και διεθνούς αξιοπιστίας.