Μπορεί το εναρκτήριο “πυρ” της προεκλογικής περιόδου να έχει ηχήσει – έστω και ανεπίσημα- και οι μηχανές των κομματικών επιτελείων να δουλεύουν φουλ για τον “αγώνα” της άνοιξης, – όπως έχει προαναγγείλει πολλές φορές ο πρωθυπουργός- για τον ίδιο πάντως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι σημειώσεις στην ατζέντα του δεν περιορίζονται μόνο στην προεκλογική προετοιμασία αλλά συνεχίζει μέχρι “τέλους” το κυβερνητικό έργο και τις στοχεύσεις του, όπως η προώθηση των διεθνών σχέσεων της χώρας και η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
Αυτοί είναι και οι κύριοι στόχοι μεταξύ άλλων του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία προκειμένου να ενισχύσει και να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασίας των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα νέο άνοιγμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την ώρα που η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία η Ελλάδα να αποτελέσει για την Ιαπωνία τη «γέφυρα» τόσο με Μεσόγειο όσο και με τη Βαλκανική, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον διάδοχο του Ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο, με τον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και με τον πρόεδρο της Βουλής Χιροΐκι Χοσόντα, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Στο οικονομικό σκέλος, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από 20μελη επιχειρηματική αποστολή από εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, θα παρουσιάσει μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και θα προβεί σε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.
Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), μέλη της οποίας είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη θα γίνει –παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό– με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με την Enterprise Greece. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ της Enterprise Greece και της αντίστοιχης ιαπωνικής JETRO, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία business intelligence που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των δύο χωρών στη δικτύωσή τους. Στόχος, η ενδυνάμωση συνεργασιών, η ενίσχυση και αύξηση των εξαγωγών.
Την προσεχή Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στην ομιλία του, αναμένεται, όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και για μία χώρα, που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.