Τίτλους τέλους στο σήριαλ της αμφισβητούμενης από τους δικηγόρους των δανειοληπτών νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης να εκπροσωπούν στα δικαστήρια funds που έχουν επενδύσει στην εγχώρια αγορά χρέους, καλείται να βάλει ο Άρειος Πάγος, μετά την απροθυμία της κυβέρνησης να ερμηνεύσει τη νομοθεσία.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο πλαίσιο παραπομπής στην Ολομέλειά του μίας εκ των σχετικών ανοιχτών υποθέσεων στην οποία εμπλέκονται Eurobank και doValue.
Στη συνεδρίαση δικηγορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια και καταναλωτικές οργανώσεις θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τους νομικούς συμβούλους του τραπεζικού ομίλου και του servicer.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για τη δυνατότητα των διαχειριστών να λειτουργούν ως διάδικοι σε αναγκαστικές εκτελέσεις και όχι για το εάν επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί για την ανάκτηση οφειλών που έχουν αποκτηθεί από funds.
Αφορά δε, κατά τους ίδιους κύκλους, «αποκλειστικά στα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και όχι σε όσα έχουν εξέλθει των τραπεζικών ισολογισμών με τη διαδικασία των απευθείας πωλήσεων, για τα οποία το πλαίσιο είναι σαφές».
Το βασικό επιχείρημα των δικηγορικών συλλόγων είναι ότι οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών πραγματοποιήθηκαν με βάση νόμο του 2003, στον οποίο δεν γινόταν αναφορά στη διαμεσολάβηση από εξειδικευμένους διαχειριστές.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των τελευταίων αναμένεται να στηρίξουν τη θέση τους επικαλούμενες τη νομοθεσία του 2015 που διέπει τη λειτουργία τους και ορίζει ρητά την υποχρεωτική εκπροσώπηση των funds στα δικαστήρια, τονίζοντας πως σημασία δεν έχει πως βρέθηκε ένα κόκκινο δάνειο στα χέρια ενός επενδυτικού σχήματος.
«Το θέμα είναι ποιος θέλουμε να μεσολαβεί για λογαριασμό των ξένων επενδυτών και να πραγματοποιεί τις αναγκαίες επαφές με τους δανειολήπτες, στη βάση συγκεκριμένων κανόνων» αναφέρουν ανώτατα στελέχη από τον κλάδο.
«Χωρίς τη διαμεσολάβησή μας οι δανειολήπτες δεν θα προστατεύονται από τον κώδικα δεοντολογίας που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε, αλλά θα έχουν να κάνουν με τους δικηγόρους που θα προσλάβουν τα funds, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της υπόθεσής τους» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι έως τώρα 12 αποφάσεις διαφόρων τμημάτων του Αρείου Πάγου έχουν αποφανθεί υπέρ του δικαιώματος των servicers να λειτουργούν ως διάδικοι. Στον αντίποδα, μία είναι η αντίθετη απόφαση.
Αν ο Άρειος Πάγος αναγνωρίσει το δικαίωμα των διαχειριστών να ενεργούν για λογαριασμό των επενδυτών χρέους, αναμένεται να σταματήσουν οι ανακοπές από τους δικηγόρους των δανειοληπτών που σήμερα σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% γίνονται δεκτές και καθυστερούν ώριμους πλειστηριασμούς.
Στην περίπτωση όμως που η απόφαση είναι αντίθετη, θα ανοίξει ο δρόμος για να τεθούν οι servicers εκτός της διαδικασίας των ανακτήσεων στα τιτλοποιημένα δάνεια.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Απλά, η δουλειά θα δοθεί από τα funds σε δικηγορικά γραφεία» αναφέρουν νομικές πηγές.
«Οι δανειολήπτες μόνο να χάσουν έχουν από αυτό. Αντί να συζητούν με εταιρείες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, ουσιαστικά θα συνομιλούν απευθείας με τους επενδυτές» υποστηρίζουν μιλώντας στον ΟΤ πηγές από τον κλάδο των διαχειριστών.
Επιπλέον, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «θα προκύψουν καθυστερήσεις από την αναγκαστική επανεκκίνηση πολλών πλειστηριασμών. Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος του οφειλέτη που θα δει το χρέος του να αυξάνεται λόγω των επιπρόσθετων τόκων».
Σημειώνουν δε πως «θα τεθούν εν αμφιβόλω τα επιχειρησιακά σχέδια ανακτήσεων στα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων ”Ηρακλής”, με κίνδυνο την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».
Ως προς το χρόνο έκδοσης της απόφασης από τον Άρειο Πάγο νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. «Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να πάρει όσο χρόνο θέλει για την εξέταση της υπόθεσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σε ένα πολύ καλό σενάριο, σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο των servicers η απόφαση θα εκδοθεί πριν το Πάσχα.
«Δεν πρόκειται για μία σύνθετη υπόθεση, που απαιτεί αρκετό χρόνο εξέτασης από τους δικαστές» σημειώνουν.
Άλλωστε, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η σχετική διαδικασία δεν επηρεάζεται από τις εκλογές, όπως συμβαίνει με το Ειδικό Δικαστήριο που είναι υποχρεωμένο να κατεβάσει ρολά μετά την προκήρυξή τους.
Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι δεν δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η απόφαση θα εκδοθεί πριν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.