Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ απαίτησε περισσότερη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διασφάλιση καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Στοκχόλμη την Πέμπτη.
Ενόψει της αύξησης των αριθμών της μετανάστευσης, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν άτυπα στη Στοκχόλμη για να συζητήσουν την απέλαση των αιτούντων άσυλο που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και το οργανωμένο έγκλημα.
Από την πλευρά της Αυστρίας, ο Κάρνερ πίεσε για «ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων» και ζήτησε νομική και τεχνική υποστήριξη από την Επιτροπή, όπως συμβαίνει με τους συνοριακούς φράχτες.
«Είναι απαραίτητο, αν δείτε τα στοιχεία του περασμένου έτους αλλά και τα τρέχοντα, να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στο φρένο του ασύλου», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Θα ήταν σημαντικό να «προωθήσουμε το θέμα της καταπολέμησης της κατάχρησης του ασύλου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, σχεδόν 924.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην ΕΕ το 2022, δηλαδή αύξηση 46,5% σε σύγκριση με το 2021. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από τη Συρία, την Τουρκία και το Αφγανιστάν. Το 2021, σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ υποβλήθηκαν σε πέντε κράτη μέλη, με τη Γερμανία να ηγείται, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία.
«Έχουμε πολλές χώρες στα εξωτερικά σύνορα που χρειάζονται βοήθεια και θέλουμε να στηρίξουμε και αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Κάρνερ, αναφερόμενος στην κοινή επίσκεψή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νέχαμερ στα τουρκοβουλγαρικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τη Δευτέρα. «Είναι απαραίτητο να γίνουν τα εξωτερικά σύνορα της Βουλγαρίας πιο ισχυρά», τόνισε.
Τον Δεκέμβριο, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες εμπόδισαν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, με την Αυστρία να φοβάται ότι η Βουλγαρία δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορά της με την Τουρκία.
Παρά τις έντονες επικρίσεις από εταίρους της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η υπουργός Ενσωμάτωσης Σουζάνε Ράαμπ δικαιολόγησε το βέτο, λέγοντας ότι δεν θα είχε νόημα να επεκταθεί ένα «σπασμένο σύστημα».
Μια κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης εδώ και χρόνια, με διάφορες προσπάθειες μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της Ένωσης.
Η σουηδική προεδρία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο τιμόνι του Συμβουλίου για έξι μήνες, αναμένεται να προχωρήσει στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης επιστροφής – μια κίνηση που χαιρετίστηκε από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση «οξεία».
«Έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό επιστροφών και βλέπω ότι μπορούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο εδώ για να αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών», δήλωσε η ίδια.
Η Γιόχανσον ζήτησε επίσης αυξημένη συνεργασία με τρίτες χώρες.
«Πρέπει να ενεργήσουμε περισσότερο ως Ομάδα Ευρώπη και να ασκήσουμε πίεση στις τρίτες χώρες», δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία του να ενεργούν τα κράτη μέλη και η Επιτροπή από κοινού, και μάλιστα πιο γρήγορα με τη βοήθεια της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex.
Πηγή: EurActiv.de, (Chiara Swato)