Οι εξαιρετικά βαρείς χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε, κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του προσώπου του πρωθυπουργού καθιστούν πολιτικά μονόδρομο την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με πολιτικούς όρους, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τροφοδότησε υπέρμετρα την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ώστε το ευνόητο, το λογικά αναμενόμενο επόμενο βήμα του Α. Τσίπρα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής, η οποία, όμως, αναμένεται να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και να φέρει σε θέση ισχύος τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ προηγείται σε πολιτική δημοτικότητα έναντι του Α. Τσίπρα. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν, τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος του Σύριζα δείχνει να εξαντλεί τα θεσμικά «χαρτιά», τις συνταγματικές δυνατότητες που διαθέτει έναντι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια στιγμή που το λογικά αναμενόμενο θα ήταν να αποφύγει την απευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υπερτερεί σημαντικά και ως προς την πολιτική δημοφιλία και ως προς την καταλληλότητα για την άσκηση πρωθυπουργικών καθηκόντων.
Ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να υποστηρίξει με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία τους οξύτατους χαρακτηρισμούς περί «εγκληματικού δικτύου που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Πιο ειδικά, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο «τον αποτροπιασμό του για την κατάφορη παραβίαση του Κράτους Δικαίου, την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο, από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις, τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Και δυστυχώς αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν φάνηκε, ωστόσο, να πείθεται από αυτό το δριμύ κατηγορητήριο του Α. Τσίπρα εναντίον των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου στον τόπο μας, λέγοντας: «Όταν τοποθετήθηκα, εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές, όπου κατά ένα μέρος έχει πάει.
Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι Αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση, με κόστος, αλλά αναγκαία.
Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο, γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή».