Κόσμος

Ο Σολτς για την Ουκρανία

Με αφορμή τον εορτασμό της εξηκοστής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση και συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Με αφορμή τον εορτασμό της εξηκοστής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση και συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Σολτς επανέλαβε την γερμανική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά, όπως και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, συνέδεσε την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το επίπεδο της συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Γαλλία θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και εκτίμησε τη σημασία της ενότητας του άξονα Παρισιού – Βερολίνου, για να ηγηθεί της Ευρώπης.

Ο Σολτς δεσμεύθηκε, λέγοντας:  «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όλη μας την υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη «υπεράσπισης του ευρωπαϊκού ειρηνευτικού μας έργου» σε περιόδους πολέμου. Επικύρωσε, επίσης, τη δέσμευση του Βερολίνου να παράσχει στην Ουκρανία όλη τη στρατιωτική υποστήριξη, «όσο ευρεία χρειάζεται», συμπεριλαμβανομένων τανκ και μπαταριών αεράμυνας, «σε στενή συναίνεση μεταξύ μας και με τους συμμάχους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει, μέχρι στιγμής, αρνηθεί να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, παρά τις έντονες διεθνείς, δυτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί. «Ο ιμπεριαλισμός του Πούτιν δεν θα νικήσει», τόνισε εμφατικά ο Σολτς στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, προσθέτοντας ότι «εμείς, μαζί με τους φίλους και τους συμμάχους μας, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Ομοίως, ο Scholz εξήρε τη σημασία του άξονα Γαλλίας – Γερμανίας για το μέλλον της Ευρώπης: «Το μέλλον, όπως και το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας ως κινητήρια δύναμη για μια ενωμένη Ευρώπη. (…) Μαζί (σ.σ.: Γαλλία και Γερμανία) καταφέραμε να εφαρμόσουμε την αρχή του δικαίου, πάνω από το δίκαιο του ισχυρότερου. (…)  Η Ρωσία του Πούτιν σκοπεύει να αλλάξει δια της βίας τα σύνορα, μια κατάσταση για την οποία οι Ουκρανοί πληρώνουν τρομερό τίμημα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι «η αδιάλειπτη υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει κρυφτεί ούτε διχαστεί μετά τη ρωσική εισβολή που διέταξε ο Πούτιν». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης προς όφελος της Ευρώπης.

Η Γερμανία συνεχίζει, λοιπόν, να υποστηρίζει την Ουκρανία και, αναφορικά με τα προωθημένα άρματα μάχης, η αποστολή τους πρόκειται, κυρίως, να κριθεί από την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο ίδιος ο καγκελάριο τόνισε.